Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De Bijbel staat barstensvol muziek

22 augustus 2018 · Leestijd 3 min

De Bijbel barst van de muziek. Als je je Bijbel in het midden opent, kom je terecht bij de Psalmen. Muziek vol emotie en aanbidding. Maar er zijn veel meer teksten die over muziek gaan, we hebben zelfs een tekst gevonden waar God zelf zingt, voor jou.

Je hoeft niet lang te zoeken als je muziek wilt vinden in de Bijbel. In het vierde hoofdstuk van Genesis wordt er voor het eerst over gepraat: “Zijn broer heette Jubal; hij werd de stamvader van allen die op de lier of de fluit spelen.” (Genesis 4: 21)

Verderop in Genesis – na de zondvloed – is muziek gelukkig niet verdwenen. Laban is boos op zijn schoonzoon Jacob nadat deze in het geheim weg is gegaan bij hem: “Waarom ben je er heimelijk vandoor gegaan en heb je me bestolen, zonder ook maar iets te zeggen? Ik zou je een feestelijk afscheid hebben bezorgd; er zou gezongen zijn en op de tamboerijn en de lier zijn gespeeld” (Genesis 31: 27). Blijkbaar zijn er instrumenten – of in ieder geval kennis van instrumenten – mee gegaan op de ark met Noach en zijn familie.

Muziek maken is een opdracht

Het latere volk van Israël zingt regelmatig oorlog- en overwinningsliederen. Koning David speelde harp en schreef een groot aantal Psalmen. Ook in het Nieuwe Testament krijgt muziek een belangrijke plaats. Paulus geeft in zijn brief aan de Kolossenzen zelfs opdracht om muziek te blijven maken:

Laat Christus’ woorden in al hun rijkdom in u wonen; onderricht en vermaan elkaar in alle wijsheid, zing met heel uw hart psalmen en hymnen voor God en liederen die de Geest u vol genade ingeeft (Kolossenzen 3: 16).

Lord, make me an instrument

Francis van Assisi (leefde in de 13e eeuw en is door de Paus heilig verklaard) schreef ooit deze quote op:

Lord, make me an instrument of thy peace.
Where there is hatred, let me sow love,
Where there is injury, pardon;
Where there is doubt, faith;
Where there is despair, hope;
Where there is darkness, light;
And where there is sadness, joy.

God zingt!

God heeft ons gemaakt als muzikale wezens, de een wat meer dan de ander lijkt het soms. Maar wist je dat God zelf ook zingt? Het bewijs hebben we gevonden in een kort boekje in het Oude Testament: Sefanja. De tekst is in het Nederlands, maar ook in het Engels erg mooi:

"The Lord your God is with you,
the Mighty Warrior who saves.
He will take great delight in you;
in his love he will no longer rebuke you,
but will rejoice over you with singing"

(Sefanja 3: 17).

Helemaal het einde

Muziek is heel belangrijk geweest door de hele Bijbel heen en zal ook in de toekomst belangrijk blijven. Op een dag zullen wij een bazuin horen (voor het geval dat je bang bent dat je de klank van een bazuin niet herkent, klik hier) en komt Jezus terug op de wolken en zullen we voor eeuwig voor hem zingen. En ja, dit gaat ook geweldig zijn voor niet-muzikale christenen. No worries.

Waarom muziek zoveel met ons doet? Check dit artikel!

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡