Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De 6 meest inspirerende uitspraken van Nelson Mandela

18 juli 2018 · Leestijd 3 min

Nelson Mandela was een held voor heel veel mensen, de eerste zwarte president van Zuid-Afrika en hij vocht zijn leven lang voor gelijke rechten voor iedereen: arm en rijk, donker en blank. Vandaag is zijn 100e geboortedag. De zes meest inspirerende uitspraken van Mandela op een rij.

Apartheid

Mandela wordt op 18 juli 1918 in het verdeelde Zuid-Afrika geboren. Hij studeert rechten en werkt als advocaat. Hij strijdt tegen de apartheid, wetten die de verschillen tussen blanke en donkere mensen nog groter maakten. Mensen met een verschillende huidskleur mogen niet met elkaar trouwen, niet op hetzelfde strand liggen, niet naast elkaar in de bus zitten en niet naar dezelfde school gaan.

Gelijkheid

Omdat Mandela hard in opstand komt tegen de apartheid, wordt hij in 1964 Mandela veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Mandela wordt steeds bekender, omdat hij blijft strijden voor gelijkheid. Door mensen van over de hele wereld wordt hij gesteund. Na 27 jaar komt Mandela vrij. De apartheid wordt afgeschaft. Er komen verkiezingen waar iedereen aan mee mag doen. Op 75-jarige leeftijd wordt Mandela verkozen tot eerste zwarte president van Zuid-Afrika.

Mandela overlijdt op 5 december 2013 op 95-jarige leeftijd. Vandaag zou hij 100 jaar oud zijn geworden. Zijn geboortedag is uitgeroepen tot Nelson-Mandela-dag. Op deze dag worden mensen wereldwijd opgeroepen zich in te spannen voor de wereldvrede door 67 minuten van hun tijd belangeloos in te zetten voor anderen. De 67 minuten staan symbool voor de 67 jaar waarin Mandela zich tot 2010 hardmaakte voor mensenrechten.Wijsheid

In zijn leven heeft Mandela miljoenen mensen geïnspireerd met zijn wijze uitspraken. De vertaling vind je eronder.

afbeelding

“Niemand wordt geboren om een persoon met een andere huidskleur, achtergrond of geloof te haten.”

afbeelding

“Een mens leert haten. Als we kunnen leren om te haten dan kunnen we ook leren om lief te hebben. Liefde komt gemakkelijker in ons hart dan haar tegenpool.”

afbeelding

“Onderwijs is het machtigste wapen dat je kan gebruiken om de wereld te veranderen.”

afbeelding

“Wat telt in het leven is niet puur het feit dat we geleefd hebben. Het verschil dat we maken in de levens van anderen, bepaalt hoe betekenisvol het leven is dat wij leiden.”

afbeelding

“Om vrij te zijn volstaat het niet om alleen iemands boeien af te werpen. Je moet zo leven dat de vrijheid van anderen gerespecteerd en versterkt wordt.”

afbeelding

“De grootste roem in het leven ligt niet in nooit vallen, maar in telkens weer opstaan.”

Welke uitspraak van Nelson Mandela inspireert jou het meest? Zet jij jouw tijd wel eens belangeloos in voor anderen?

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡