Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De 5 opvallendste resultaten van BEAM’s jaloezie onderzoek

20 april 2016 · Leestijd 3 min

BEAM vroeg of jullie wel eens jaloers zijn. Maar liefst 700 mensen hebben het onderzoek ingevuld. Het antwoord? Een overduidelijke 'ja'. 94 procent is wel eens jaloers. Op andermans relaties, uiterlijk en successen, bijvoorbeeld. Dit zijn de 6 meest opvallende resultaten uit het onderzoek!

1. Ja, ik ben jaloers.

94 procent van de BEAM’ers is wel eens jaloers, waaronder 12 procent vaak. Een van jullie zegt: “Ik denk dat ik de hele dag door jaloers ben. Dat ik zonder dat ik het door heb continu denk: Dat wil ik ook! En dat! En dat! Ik ben bang dat jaloezie voor mij een onbewust structureel struikelblok is.“ Applaus voor je eerlijkheid. De overige 6 procent van de jongeren zegt nooit jaloers te zijn. Uhm.. is dat echt waar? Zo ja, hebben jullie tips voor ons om wat minder groen weg te trekken als een vriend zomaar een dikke auto van zijn ouders cadeau krijgt?

2. Dikke onvoldoende

Op de vraag hoe jaloers jullie zijn, op een schaal van 1 tot 10, geven jullie jezelf gemiddeld een 4,8 (bescheiden hoor!). Maar uit de casussen die we jullie voorlegden, blijkt soms wel heel iets anders. Zo zal 1 op de 4 van jouw vriendinnen die je een complimentje geeft over je nieuwe outfit erachteraan denken: ‘uitslover’. Of iets in die richting.

3. All you need is love

Drie keer raden op wie we met z’n allen het meest jaloers zijn. Juist ja: op vrienden, vriendinnen, broers of zussen die verliefd, verloofd of getrouwd zijn (57 procent). Een voorbeeld: “Ik ben jaloers op mijn vriendinnen. Ze hebben allemaal verkering. Ik heb dat nog nooit gehad. Ook doen ze met hun vriendjes veel leuke dingen die ik niet alleen kan doen.” Oke, nog één dan: “Een kameraad van mij kan tijdens het stappen altijd meiden scoren en versieren. Mij lukt dat nooit.”

4. Klavertje vier

Jaloezie om de liefde wordt stipt gevolgd door jaloezie om succes, prestaties en geluk van anderen (55 procent). Zo zegt een van jullie: “Ik ben jaloers op klasgenoten, waarvan het lijkt dat die nooit problemen hebben, omdat alles wat ze willen lukt.” Een ander zegt jaloers te zijn op “mensen die kunnen doorzetten en die op mijn leeftijd al veel dingen hebben bereikt. Zoals modellen of zangers.” Daarnaast wordt uiterlijk vaak genoemd als bron van jaloezie. Een voorbeeld: “Ik ben jaloers op andere meisjes die dunner zijn en dus meer aandacht krijgen.”

5. Shame on me

Twee derde van de christelijke jongeren vindt jaloezie een slechte eigenschap. Bijna 40% schaamt zich voor het gevoel en probeert het weg te stoppen. Dat is nogal wat! Deze eye-opener van één van de jongeren die meedeed aan het onderzoek willen we jullie niet onthouden: “Ik was altijd jaloers op talenten van anderen die ik niet had. totdat ik er achter kwam dat ik totaal niet de talenten van anderen in mezelf terug hoeft te vinden, omdat God mij al uniek heeft gemaakt, met mijn eigen talenten."

6. We zijn jaloers op andermans …

  • relaties (57%)
  • succes/prestaties (55%)
  • eigenschappen (53%)
  • vriendschappen (44%)
  • kleding (23%)
  • intelligentie (22%)
  • opleiding (15%)
  • bijbaan (10%)
  • gadgets (6,8%)

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡