Ga naar submenu Ga naar zoekveld

David de Vos spreekt over prestatiedruk in BEAM Kerkdienst: ‘Te veel druk kan beangstigend zijn’

21 september 2022 · Leestijd 3 min

Ken je dat? Huiswerk, toetsen, sportwedstrijden, vrienden, de kerk en ga zo maar door. Er wordt heel wat van je verwacht. Soms zorgt dat voor behoorlijk wat druk: prestatiedruk. Dit is dan ook precies het thema van de eerste, nieuwe BEAM Kerkdienst op 25 september. David de Vos: “De Bijbel staat vol met verhalen over mensen die onder hele hoge druk eigenlijk gevormd zijn.”

BEAM-kerkdienst

Misschien dat de naam David de Vos je bekend voorkomt. Dat kan, want hij heeft al vaker gesproken tijdens de BEAM-kerkdiensten. “Ik kijk uit naar de BEAM Kerkdienst. Het is zo totaal iets anders dan een ‘normale’ kerkdienst,” vindt David. “Sinds corona zijn veel mensen naar online kerkdiensten gaan kijken, en ik denk dat er nog steeds veel mensen zijn die dat fijn vinden. Het is natuurlijk anders dan elkaar in het echt ontmoeten, maar door social media hebben we toch ook echt contact met elkaar.”

Prestatiedruk

David vertelt dat hij zelf regelmatig met prestatiedruk te maken heeft. “Druk helpt mij op zich ook altijd wel met beter presteren, maar dat is natuurlijk per persoon anders. Te veel druk kan ook beangstigend werken.” David heeft ook twee tienerzoons, waarbij hij de druk om te presteren terugziet: “Ik zie dat ze zich druk maken om school: goede cijfers halen, overgaan. Ze willen het ook echt graag goed doen. Ik denk dat ieder mens dat wel heeft.”

Vertrouwen

Maar niet alleen op gebied van school kun je prestatiedruk voelen. David voelde vroeger ook prestatiedruk naar God toe. “Ik had toen heel erg het idee dat ik het goed moest doen. Ik moest hem ‘pleasen’. Maar dat is veranderd. Ik leef nu veel meer vanuit het vertrouwen dat God blij met mij is. Ik leef uit dankbaarheid. Ik weet dat er en heleboel is dat ik niet verdien, dus daarom zeg ik: dankjewel!”

Wat kun je doen?

Wanneer je druk voelt om iets goed te doen, is het volgens David belangrijk om jezelf de volgende vraag te stellen: is het druk die van buitenaf komt, of is het vooral wat ik mezelf opleg? “Als je daar antwoord op hebt, praat er dan ook met iemand over. Het lucht op en je hoeft het niet alleen te doen.” Daarnaast benadrukt David dat je ook steun kan zoeken in het geloof. “De Bijbel staat vol met verhalen over mensen die onder hele hoge druk eigenlijk gevormd zijn.” Zondag zal David daar meer over vertellen in de kerkdienst.

De BEAM Kerkdienst is te bekijken op zondag 25 september om 11.30 op NPO 2 en op het YouTube kanaal van BEAM.

GROOT NIEUWS: 'DE BEAM-KERKDIENST KOMT TERUG!'

Lees ook over:

GROOT NIEUWS: 'DE BEAM-KERKDIENST KOMT TERUG!'

Geschreven door

Sophie

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡