Ga naar submenu Ga naar zoekveld

​Daisy (14) wilde niet vapen maar deed het toch: ‘Ik voelde me zo alleen’

27 juni 2023 · Leestijd 3 min

Als een van Daisy’s* vrienden haar op het schoolplein aanbiedt om te vapen, weet ze niet wat haar overkomt. “Dit is misschien wel mijn kans om ook populair te worden” zegt ze tegen zichzelf. Maar na een trekje van de vape hield Daisy er een heel ander gevoel aan over.

Wat is er gebeurd?

“Ik was vroeger niet heel populair op school en ben veel gepest. Daardoor ben ik erg onzeker geworden. Een paar maanden geleden kwam een van mijn vrienden die wel populair is, naar mij toe en vroeg of ik een trekje van zijn vape wilde. Ik dacht gelijk: nee, absoluut niet! Maar iets in mij dacht ook: misschien is dit wel mijn kans om populair te worden. Toen hij en anderen die om me heen stonden begonnen aan te dringen dat ik het gewoon moest proberen, omdat ik aan een hijsje toch niet doodga, begon ik te twijfelen. Met trillende handen pakte ik uiteindelijk dan toch die vape.”

Maar een keertje vapen is toch niet zo erg?

“Toen ik het teruggaf voelde ik me gelijk schuldig. Als eerst tegenover mijn ouders en daarna tegenover God. Ik wist dat ik iets had gedaan waar ze allebei niet blij mee zullen zijn. ‘Het was het niet waard’, zei ik steeds tegen mezelf, maar het was al te laat. Toen ik wegliep voelde ik me ontzettend alleen. Ik heb het daarom een lange tijd voor mezelf gehouden.”

“Toen ik het niet meer voor mezelf kon houden, heb ik het eerst verteld aan vriendinnen. Zij waren teleurgesteld dat ik me door groepsdruk liet overhalen. Maar zagen wel dat ik veel spijt had. Vervolgens heb ik het ook verteld aan mijn ouders. Gelukkig waren ze niet boos, maar gaven ze wel als advies dat ik mij nooit klein moet laten maken door groepsdruk."

Hoe kijk je er nu op terug?

“Ik heb veel geleerd van de situatie. Voornamelijk dat je je nooit door groepsdruk moet laten overhalen om iets te doen wat je zelf écht niet wil doen. Daarnaast zie ik ook in dat ik goed ben zoals ik ben en mij niet anders hoef voor te doen om geaccepteerd te worden. Ik heb sindsdien het groepje dat om mij heen stond nog wel gesproken, maar ik ga niet meer met ze om. Ik heb er bewust voor gekozen om afstand te nemen, omdat ze niet het beste in mij naar boven halen.”

*Daisy is niet haar echte naam. Wegens privacyredenen is dit gefingeerd. Haar echte naam is bekend bij de redactie.

Merle (18) stuurde naaktfoto’s voor geld: ‘Ik voelde me schuldig tegenover God’

Lees ook over:

Merle (18) stuurde naaktfoto’s voor geld: ‘Ik voelde me schuldig tegenover God’
Cleo (18) durfde geen 'nee' te zeggen tegen vijf shots wodka: ‘Ik had nog nooit in mijn leven gedronken’

Lees ook over:

Cleo (18) durfde geen 'nee' te zeggen tegen vijf shots wodka: ‘Ik had nog nooit in mijn leven gedronken’

Geschreven door

Merveille

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡