Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Merle (18) stuurde naaktfoto’s voor geld: ‘Ik voelde me schuldig tegenover God’

Dit verhaal is onderdeel van een reeks portretten over groepsdruk.

21 juni 2023 · Leestijd 4 min

Toen Merle* (18) een jaar geleden in geldproblemen kwam en steun zocht bij een vriendin, gaf dat eigenlijk alleen nog maar meer problemen: ‘Zonder toestemming gaf ze mijn Snapchat door aan een jongen’. Merle werd onder druk gezet om voor geld naaktfoto’s naar hem te versturen.

Hoe is het sturen van naaktfoto's begonnen?

“Ik had een goede vriendin die ik online had leren kennen. We spraken een aantal keer af en werden best close. We wisten alles van elkaar. Zo vertelde ik wel eens dat ik geldproblemen had en geen werk. Hierop reageerde ze dat zij online contacten had waar ik geld kon verdienen. Toen ik erachter kwam dat het om het sturen van naaktfoto’s voor geld ging, zei ik gelijk ‘nee’. Die vriendin is niet christelijk zoals ik en denkt dus veel vrijer na over naaktheid en seks. Voor haar was het geen probleem”

“Elke keer als ik haar vertelde over mijn geldproblemen pushte ze me weer om naaktfoto’s te sturen. Ik bleef ‘nee’ zeggen en dus heeft ze zonder mijn toestemming mijn Snapchat naar een jongen gestuurd. Hij begon me via snap berichtjes te sturen: ‘Hey, ik hoorde van (naam vriendin) dat je in geldnood zat. Ik kan je wel helpen.’ Uiteindelijk begon ik hem foto’s te sturen, omdat hij me zo onder druk zette en ik het geld écht nodig had.”

Zijn reacties gaven me het idee dat ik goed genoeg was

“Hij stuurde me een lijstje met mogelijke foto’s en filmpjes die ik kon maken met daarbij het bedrag dat ik ervoor kreeg. Dat bedrag lag meestal tussen de vijf en vijftien euro. Soms mocht ik zelf kiezen wat ik stuurde en soms gaf hij me een opdracht. Als ik iets stuurde kreeg ik reacties als ‘hot’, ‘mooi lichaam’ of ‘knappe meid’. Omdat ik heel onzeker ben, gaven die reacties me het idee dat ik goed genoeg en mooi was. Daarom bleef ik doorgaan.”

Wanneer stopte het?

“Ik zat constant in een tweestrijd. Ik had het geld nodig, maar ik deed iets waarvan ik wist dat God het niet oké vond. Ik voelde me schuldig tegenover God, want ik wilde hem graag volgen en dus twijfelde ik al een tijdje om me te laten dopen. Want mijn ouders stonden niet achter mijn doop. Er gebeurden toen een paar hele toevallige dingen waardoor ik wist: dit is God. Bijvoorbeeld een niet-christelijke collega die een verhaal begint te vertellen over iemand die ze kent waarvan het leven compleet is veranderd door de doop. Er waren meerdere mensen, waarvan ik het niet verwachtte, die opeens het gesprek met mij aangingen over dopen.”

Soms kom ik weer in de verleiding om terug te vallen in mijn oude patroon

“Na al die ‘toevalligheden’ nam ik de stap om me te laten dopen en om vanaf dat moment ook mijn oude leven achter me te laten. Dit was een halfjaar geleden ongeveer. Ik kreeg een nieuwe telefoon en maakte een nieuw Snapchat-account aan. Zo kon de jongen die ik naaktfoto’s had gestuurd, geen contact meer met me opnemen. Ik wil nu leven voor God.”

Ben je boos geweest op de vriendin die jou heeft gepusht om naaktfoto’s te sturen?

“Ik heb het haar wel kwalijk genomen ja, maar ik wist ook van tevoren dat zij compleet anders in elkaar zat dan ik. Zij had geen respect voor mijn christelijke normen en waarden bijvoorbeeld. Ik heb geleerd dat ik mezelf moet omringen met mensen die me niet afbreken, maar er écht voor me willen zijn. Met die vriendin heb ik nu geen contact meer. Ik heb het dood laten bloeden en dat vind ik eigenlijk wel prima.”

Hoe is het nu met je?

“Ik breng nu veel tijd door met God en dat doet me goed. Ik zit momenteel financieel weer niet zo lekker, dus kom ik soms wel in de verleiding om weer terug te vallen in mijn oude patroon. Gelukkig ben ik nu een stuk sterker en kan ik de verleiding weerstaan. Ook ben ik blij met de kerk waar ik naartoe ga en de vertrouwenspersonen die ik daar heb waar ik mee kan praten.”

*: Merle is niet de echte naam van de persoon in dit verhaal.

Geschreven door

Daniëlle

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡