Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Daan vindt het moeilijk om te stoppen met schelden: “Ik weet dat ik God er verdriet mee doe”

18 mei 2021 · Leestijd 3 min

Op Instagram - @EOBEAM - vragen wij jullie weleens om een gebedspunt te sturen, zodat we met de hele BEAM-community voor iemand kunnen bidden. Deze keer vertelde Daan (16) ons: “Omdat er om mij heen veel gevloekt werd, heb ik dit ongewild overgenomen. Ik probeer er al twee jaar mee te stoppen, maar het lukt niet.”

Daan: “Ik heb een tijdje in een woongroep gezeten waar veel probleemjongeren wonen. Ze waren niet allemaal christen en vloekten ook vaak, ook met woorden als ‘gvd’. Omdat iedereen om mij heen vloekte, ging ik dat zelf ook vaker doen. In het begin voelde ik me er heel schuldig over, maar uiteindelijk werd het een gewoonte en ging ik er minder bij nadenken. Door mijn autisme en ADHD neem ik dit soort dingen sneller over, ik kan me er moeilijk voor afsluiten. Maar ik heb dus ongewild hun gedrag overgenomen. Ik probeer er nu al twee jaar mee te stoppen, maar het is gewoon heel moeilijk.”

afbeelding

“Ik ben christelijk opgevoed, ik weet heel goed dat dit niet oké is. Toch ben ik er heel lang in meegegaan, daarom voel ik me soms nog schuldig God toe. Dat schuldgevoel kom soms heel sterk naar boven: Ik besef dat ik vooral Hem er verdriet mee doe als ik vloek. Inmiddels woon ik bij een christelijk gezin in huis, de situatie hier is een stuk beter! Dat is wel een gebedsverhoring. Er wordt op mijn school helaas nog wel veel gescholden, maar ik heb bewust minder contact met jongeren die schelden. Anders weet ik van mezelf dat ik veel sneller weer terugval in mijn oude gewoonten.”

Als ik me schuldig voel is het fijn om te weten dat ik er niet alleen voor sta

“Daarom is het belangrijk met ander christenen te praten. Ik pak het nu dus wel anders aan. Ik krijg hulp van andere christenen via een appgroep, dus als ik me schuldig voel vraag ik om voor mij te laten bidden. Als ik dat niet doe heb ik het gevoel dat ik er alleen voor sta en dat maakt het alleen maar moeilijker om me. Maar het is juist heel fijn om te weten dat ik er nu niet meer alleen voor sta, maar dat er mensen zijn die met mij meeleven. Het is belangrijk als je echt ergens mee zit dat je voor je laat bidden. Ik weet wel dat God van mij houdt, maar soms moet ik daar even aan worden herinnerd.“

Columnist Wessel Paans schreef een column over scheldwoorden: “Ze floepen er soms uit en dan heb ik er later spijt van. Ik merk dat ik door mijn omgeving word beïnvloed.”

Geschreven door

Edwin

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡