Ga naar submenu Ga naar zoekveld

COLUMN: Mijn geloof is beter dan dat van jou

24 december 2021 · Leestijd 3 min

“Het is 50 meter lang en het heeft een IQ van 40.” Met een ondeugende glimlach kijkt mijn zusje de tafel rond. Het zal vast wel weer iets met protestanten en katholieken te maken hebben. Ik zie het verschil niet precies, maar sinds mijn zusje fanatiek katholiek is geworden, zijn wij – de rest van de familie – als protestantse christenen het doelwit van heel wat spottende opmerkingen geworden. “Een polonaise van protestanten.” Ja hoor, we zijn er weer. Ik moet erom lachen. Ach, met een beetje gezonde zelfspot kun je dit soort grapjes best hebben. 

Je hebt geen gelijk! Luister nou eens naar MIJ!

Maar ik heb niet altijd zin in gezonde zelfspot. Soms, na een lange dag werken, interviews die moeizaam gingen, of een algemene moeheid die mijn dag grauw kleurt, heb ik meer behoefte aan iemand die mij vertelt dat alles wat ik zeg en doe geweldig is, dan opmerkingen over mijn manier van geloven. Toch zoekt mijn zusje graag een goede discussie op en juist als ik niet fris en uitgerust ben, voel ik de meeste behoefte om mijn gelijk te halen. Dan wil ik haar bij haar schouders pakken, door elkaar rammelen en schreeuwen: “Hoezo is het onzin om een relatie te hebben met God? Dat is PRECIES waar het om draait! Je hebt geen gelijk! Luister nou eens naar MIJ!” 

Met woorden kun je ook zonder te schreeuwen flinke klappen uitdelen.

Dat doe ik negen van de tien keer ook – oké, niet zo agressief, maar met woorden kun je ook zonder te schreeuwen flinke klappen uitdelen . Maar soms, heel soms, voel ik bij mijzelf de moed om het een keer anders te doen. Om op mijn tong te bijten, te luisteren en proberen te begrijpen wat ze bedoelt. En dan loop ik heel anders weg van het gesprek. Dan kan ik namelijk, voordat ik de deur uitloop, mij nog omkeren naar mijn zusje en zeggen: “Nou, goed, o ja, ik wilde nog zeggen: je haar zit echt leuk vandaag.”

We zijn het niet altijd met elkaar eens – eigenlijk haast nooit – maar ik hou van mijn zusje. Mijn zus, die Latijnse teksten uit haar hoofd leert, een rozenkrans draagt en op haar kamer wierook brandt. Mijn zus, die elke kerk binnen wil waar ze langs stapt. Mijn zus, voor wie ik naar de maan zou vliegen als ze dat van me vraagt. Ook al heb ik er een hekel aan dat we het niet met elkaar eens zijn.

COLUMN: Is het stoppen van de BEAM Kerkdienst het probleem? Of jouw kerk?

Lees ook over:

COLUMN: Is het stoppen van de BEAM Kerkdienst het probleem? Of jouw kerk?

Geschreven door

Francis

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡