Ga naar submenu Ga naar zoekveld

COLUMN: Is het stoppen van de BEAM Kerkdienst het probleem? Of jouw kerk?

21 december 2021 · Leestijd 2 min

“We lijden al genoeg en dan stoppen jullie er ook nog mee!”, “De BEAM Kerkdienst is de enige kerkdienst die ik leuk vind, dus jullie mogen niet stoppen!”. Er kwam zondag een hoop emotie los toen we vertelden met de BEAM Kerkdienst te stoppen. Vooral mooie en dankbare reacties, maar ook een hoop verontwaardigde berichtjes. Plots zijn we boeven die (christelijke) jongeren zoals jij in de steek laten.

Eigenlijk ben ik best trots dat we die reacties krijgen. Het laat zien dat we de BEAM Kerkdienst niet voor niks hebben gemaakt. Bijna twee jaar lang hebben we elke zondag 100.000en mensen bereikt met onze kerkdiensten. We wilden de kerk niet vervangen, maar hen de tijd geven om ondertussen zelf hun online diensten te regelen. Blijkbaar heeft de BEAM Kerkdienst iets anders blootgelegd: wij – de jongeren – voelen ons steeds minder thuis in de kerk.⁠

Mijn BEAM-collega Daniëlle heeft dat ook onderzocht onder tweeduizend christelijke jongeren. En wat blijkt: meer dan 30%(!) tussen 13 en 20 jaar zegt zich niet (meer) thuis te voelen in de kerk…

Ik kan me dat wel voorstellen. Ben zelf al jaren zoekende naar een passende kerk, maar het gaat moeizaam. Veel kerkdiensten voelen voor mij als een lang en eenzijdig verhaal, bepaald door ouderen. Daarnaast kan je tijdens de dienst nooit vragen stellen over dingen die ik niet begrijp. En dat veel jongeren dat niet leuk vinden, komt door de pandemie nog meer naar voren: we zijn weggerend naar andere kerken of volgen helemaal geen kerkdienst meer. Hartstikke zonde.

Tijd voor verandering. Voor betere livestreams en kerkdiensten voor iedereen. Zodat we niet meer ‘worden weggestopt in jongerenavonden’ (quote van Wilke), maar volledig onderdeel van de kerk zijn. Ga in gesprek met je ouderlingen (waarom zijn er bijvoorbeeld geen jongerlingen?!). Of beter nog: ze gaan in gesprek met jou!

Dan draait aankomende zondag niet om het einde van de BEAM Kerkdienst, maar om het begin van een nieuwe kerk. 🤩

PS: Klinkt wellicht iets te mooi en dromerig, maar zo zijn kerken zelf ook ooit begonnen. 💛

Bestaat er een formule voor de perfecte kerk?

Lees ook over:

Bestaat er een formule voor de perfecte kerk?

Geschreven door

Bas

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡