Ga naar submenu Ga naar zoekveld

COLUMN | "Laat me alstublieft niet evangeliseren, Jezus"

8 september 2021 · Leestijd 3 min

Eens in de zoveel tijd staat er de hele dag een ambulance voor mijn huis. Het is geen ambulance die fysieke levens redt, maar zoals ze zelf zeggen: zieltjes. In de volksmond is dit de ‘Bijbelbus’. Een auto vol flyers, boekjes en vrijwilligers die het goede nieuws komen brengen aan de inwoners van Ede.

De partytent wordt opgezet en op het campingtafeltje worden stapels boeken netjes tentoongesteld. Nog even een kop koffie en dan kan het evangeliseren beginnen. Met originele openingszinnen worden er gesprekjes aangeknoopt met de voorbijgangers: “Mevrouw, mag ik uw dag met één gesprek een stuk mooier maken?” Soms vluchtig, soms diepgaand. Ik moet denken aan een bijbeltekst waarin Jezus zegt: “Ga nu de wereld in en vertel het goede nieuws aan iedereen.” Maar Jezus, dat geldt toch hopelijk niet voor mij? 

Ik zou verschrikkelijk slecht zijn in evangeliseren

Begrijp me niet verkeerd, ik wil me inzetten om Jezus bekend te maken aan de wereld, maar dan wel op mijn manier. Ik zou verschrikkelijk slecht zijn in evangeliseren. Beeld je eens in dat je een gesprek hebt over God, met een meisje dat steeds een rood hoofd krijgt en door de zenuwen eigenlijk geen enkele wedervraag kan beantwoorden. Het is een situatie waarin we het geen van beide naar ons zin hebben. In Efeze 4:11 lees je dat Jezus niet alleen mensen heeft aangesteld als evangelieverkondigers, maar ook als leraren, herders en profeten. Gelukkig is dus niet iedereen geroepen om de straat op te gaan en wildvreemden aan te spreken.  

Dat is het mooie aan een onderdeel zijn van het lichaam van Jezus. Iedereen mag op zijn eigen manier een bijdrage leveren. Net zoals niet iedereen dokter kan zijn, omdat je bijvoorbeeld bang bent voor bloed, kan ook niet iedereen evangeliseren. Maar of we nou leraar, herder, dienaar of evangelist zijn, we doen het allemaal met hetzelfde doel: werken aan Gods koninkrijk hier op aarde. Steek daarom de volgende keer als je iemand ziet evangeliseren eens je duim naar ze op en zeg: “Lekker bezig!” Ik heb in ieder geval alvast een pakje stroopwafels in huis gehaald voor als ik mijn gordijnen ’s ochtends opendoe en de Bijbelbus weer zie staan. 

Dit artikel komt uit het nieuwste BEAM Magazine, dat volledig in het teken staat van je geloof delen. Ben je benieuwd naar meer verhalen? Vraag hier een gratis proefexemplaar aan!

Geschreven door

Daniëlle

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡