Ga naar submenu Ga naar zoekveld

COLUMN: 'Konijnen gaan niet naar de hemel'

23 november 2017 · Leestijd 3 min

“Hij is nu in de konijnenhemel,” vertelde ik mijn broertje en zusje toen wij Snowy, ons sneeuwwitte konijntje met felrode ogen, hadden laten inslapen bij de dierendokter. Mijn vader had lachend zijn hoofd geschud: “Nee hoor, konijnen gaan niet naar de hemel.” Die ene zin maakte abrupt een einde aan die troostende gedachte van een hemel waar Snowy nu met alle andere dode konijntjes rondhuppelde.

Mijn gezin is dol op dieren. Ik ben niets anders gewend dan dat ik de bank moet delen met mijn ouders, mijn broertjes en zusjes, onze twee katten, de hond en de hamster. Ze zijn deel van de familie. Helaas is het leven van dieren een stukje korter dan dat van ons, en in mijn relatief korte leven heb ik van veel geliefde huisdieren afscheid moeten nemen. Soms deed hun dood mij niets en om anderen heb ik dagenlang gehuild. De opmerking van mijn vader maakte mij dan ook boos en verdrietig, maar ja, ik was ook nog jong. De kinderachtige overtuiging dat al mijn overleden katten, honden, konijnen, hamsters en vissen op mij zitten te wachten daarboven ben ik inmiddels ontgroeid… Toch?

To be honest, ik hoop oprecht en met mijn hele volwassen hart dat dieren ook een plaatsje hebben in de hemel. Dat wanneer ik sterf en boven kom, naast Jezus mijn lieve hondje kwispelend op mij staat te wachten.

Schermafbeelding_2017-11-23_om_11.07.49

Niemand weet of dieren naar de hemel gaan. Zelfs dominee Baardmans gaf in BEAM LIVE toe het niet te weten. Er staat niets over in de Bijbel en ooggetuigenverslagen zijn er ook niet echt. In Jesaja 11:6 staat wel: “Dan zal een wolf zich neerleggen naast een lam, een panter vlijt zich bij een bokje neer; kalf en leeuw zullen samen weiden.” Dat zijn dieren, maar dit kan ook gewoon beeldspraak zijn natuurlijk.

Dieren zijn geen mensen. Mensen zijn geschapen naar het beeld van God, mensen hebben kennis van goed en kwaad. Dieren niet. Ik denk ook niet dat dieren bewust kiezen om Jezus te volgen, dat zij naar de kerk gaan of voor het slapen gaan hun kleine pootjes vouwen. Het blijven toch dieren.

Uiteindelijk is het afwachten. Er zijn eigenlijk maar twee mogelijke scenario’s die kunnen gebeuren. Ik kom daar en er zijn geen dieren, maar het is daar zo prachtig dat ik daar niet verdrietig van word. Of ik kom daar en al mijn huisdieren rennen naar mij toe en bedelven mij in een enorme zachte knuffel. Beide geen slechte vooruitzichten.

Geschreven door

Melissa

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡