Ga naar submenu Ga naar zoekveld

COLUMN: Jij doet een hbo-studie?! Hahahahahaha.

27 januari 2022 · Leestijd 3 min

“Haha, jij naar het hbo? Wat zonde!” Daar zit ik dan. Als 17-jarige en langharige zonde op een stoel in een lokaal van mijn middelbare school. Ik heb een motivatiegesprek over mijn studiekeuze met een decaan. Demotivatiegesprek blijkbaar. Ik heb net uitgelegd dat ik Journalistiek wil studeren. Hbo dus. Maar, ik deed vwo en dan moet je naar de universiteit. Tenminste, dat vond mijn middelbare school.

Ik wilde niet. Ik kon prima leren, boeken lezen en onthouden, maar daar vond ik echt geen schoolvak aan. Vwo afronden en doen wat ik altijd al wilde: verhalen maken. Dat was het plan. En nu ik eindelijk mijn beslissing had gemaakt, komt de decaan (die zelf nooit op de uni heeft gezeten) mijn feestje verstoren. Ik moest er ‘maar even over nadenken’. Over mijn keuze voor het hbo. “Uni past beter bij je.”

Beter bij wat? Bij mijn cijfers? Dat is geen maatstaf voor mijn passies. Beter bij mijn karakter? Dit was welgeteld de tweede keer dat ik een gesprek met haar had. Beter op mijn cv? Net of een studie aan de hogeschool minder waard is. Gelukkig trokken mijn ouders de wortels van de geplante twijfels (de woorden van zo’n decaan hebben toch ongewilde invloed) direct uit mijn hoofd. “Als jij graag naar het hbo wil, dan ga je naar het hbo.” Tot op de dag van vandaag ben ik hen daar ontzettend dankbaar voor.

Wanneer bereik je veel? Als je naar de universiteit gaat in plaats van het hbo? Ik denk het niet.

Uiteindelijk doe ik nu ook wat het beste bij mij past. Verhalen maken, gedichtenworkshops geven en Insta-captions schrijven. Daar word ik vele malen gelukkiger van dan superveel bereiken. Want wanneer bereik je veel? Als je naar de universiteit gaat in plaats van het hbo? Ik denk het niet.

Als je doet wat je leuk vindt, heb je – wat mij betreft – al het hoogst haalbare bereikt. Dan maakt het niet uit welke studie je deed, welke cijfers je diploma vullen of hoeveel geld je verdient. Als je gaat voor hetgeen wat je leuk vindt, komt de rest misschien niet vanzelf. Maar als ik het nooit geprobeerd had, was het sowieso nooit gelukt en zou dat pas echt ‘zonde’ zijn.

Dus als jij binnenkort een keuze voor je eigen leven moet maken (studie/baan/etc.): laat je alsjeblieft niet leiden door andermans mening of negatieve woorden, maar wees eerlijk naar jezelf en volg je gevoel. Durf.

Niemand leeft jouw leven.

Woorden hebben kracht. Speak Life is het thema van de EO-Jongerendag 2022: reserveer hier je ticket.

Joëlle: "Een appje van een vriendin veranderde mijn leven"

Lees ook over:

Joëlle: "Een appje van een vriendin veranderde mijn leven"

Geschreven door

Bas

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡