Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jelte: 'Al m'n vrienden vapen, dus zo erg is het niet'

9 november 2023 · Leestijd 4 min

🚨 WIE-JOE-WIE-JOE 🚨 Het brandalarm loeit mijn oren van mijn hoofd en in paniek struikel ik uit bed. Snel klik ik op het knopje en het alarm valt stil. Mijn hart bonkt in mijn keel en ik ben buiten adem. Waarom? Ik lig te vapen. Ik kan er niet mee stoppen en nu lig ik te stomen in bed. Ik kom op adem en denk bij mezelf: waar ben ik in hemelsnaam mee bezig?!

‘Iedereen van mijn vrienden doet het, dus zo erg is het niet.’ Dat is wat ik mezelf maandenlang heb verteld. Ik verpest mijn conditie, verstop al het bewijs voor mijn ouders, wapper de geur weg als ik in bed lig, hoest slijm op en geef een klein vermogen uit aan vapes. Maar, ‘iedereen van mijn vrienden doet het. Dus zo erg is het niet.’

Liegen tegen mezelf

Liegen tegen mezelf is het allermakkelijkste ooit. Want de enige die ik écht voor de gek houd, ben ik zelf. Ik ga mezelf toch niet tegenspreken. Liegen gebeurt me trouwens veel sneller dan ik denk, bijvoorbeeld als ik voor de vierde keer in de week naar de Maccie ga. Ik weet dat het slecht is voor m’n spaargeld, maar wat kan het kwaad? En die ene vriend komt er toch nooit achter dat ik hem een loser heb genoemd tegen anderen; hij was er immers niet bij. God vindt het vast niet erg als ik alweer niet naar de kerk ga, hij weet hoe moe ik ben! En ach, zoveel kwaad kan het niet als ik nog even dat pornofilmpje opzet? Niemand die het ziet. ‘Iedereen liegt tegen zichzelf, dus zo erg is het niet’. Dat is de enige leugen die een kleine waarheid bevat.

De enige die ik écht voor de gek houd, ben ik zelf.

Kap er eens mee!

Vertel jij jezelf ook weleens een leugen? Ik geloof dat God niet kwaad wordt op mij als ik zo nu en dan een verkeerde keuze maak. Hij hoopt alleen dat ik mijn best doe om zo goed mogelijk voor mezelf te zorgen. ‘Houd stand, met de waarheid als gordel om uw heupen’ lees ik in Efeziërs 6:14. De waarheid houdt me veilig en zorgt dat ik niet uit de bocht vlieg. God wil dat ik zo dicht mogelijk bij de waarheid blijf leven. En daar hoort bij dat ik wat vaker eerlijk ga zijn tegen mezelf.

Als ik blijf vapen omdat ‘iedereen het doet’, dan lieg ik. Ik doe het omdat ik blijkbaar niet meer zonder kan, verslaafd ben geraakt en omdat ik stoer wil overkomen bij mijn vrienden. Het levert me niets op en het kost me een hoop. Ik ging bidden voor het slijm in mijn keel, voor mijn ouders en voor mijn lege bankrekening, en dacht: wie hou ik in hemelsnaam voor de gek?! God gaf mij een inzicht. ‘Kap er eens mee’, zei ik tegen mezelf. En nu ben ik dus al een aantal maanden gestopt.

Zonder leugens, met God

Het is niet erg als mijn brandalarm weer een keer afgaat. Daarmee bedoel ik: het is niet erg als ik nog eens lieg tegen mezelf. Maar ik denk wel dat God wil dat ik zo eerlijk mogelijk tegen mezelf ben. Alleen op die manier kom ik steeds meer vrij van mijn eigen leugens. En hoe minder ik tegen mezelf lieg, hoe meer ik ga lijken op mijn echte ik. Ik heb geen vape nodig om erbij te horen. Mijn echte ik is geen samenvoegsel van leugens; het is precies zoals God mij bedoeld heeft. Zonder leugens, met God. Dat is wie ik mag zijn.

COLUMN | Jelte: 'Deze cirkel heeft mij gemaakt tot wie ik ben'

Lees ook over:

COLUMN | Jelte: 'Deze cirkel heeft mij gemaakt tot wie ik ben'

Geschreven door

Jelte

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡