Ga naar submenu Ga naar zoekveld

COLUMN | Jelte: 'Deze cirkel heeft mij gemaakt tot wie ik ben'

24 april 2023 · Leestijd 3 min

Mensen zien mij vaak als een hele vrolijke, positieve jongen, en dat ben ik ook! Dat komt onder andere door een trucje wat ik heb geleerd.

Er zijn veel problemen in de wereld. Echt wel honderdmiljoentriljoen problemen. School begint te vroeg of je moeder heeft je lunch verkeerd gesmeerd. Maar ook: de oorlog in Oekraïne, het klimaat stort in. Of: ik neem veel te weinig tijd voor God, ik bid te weinig en lees niet in de bijbel. Ik kan me voorstellen dat je je soms enorm schuldig, boos en machteloos voelt. Hoe kan ik nou wat doen aan die oorlog? En waarom gaat mijn wekker nou WEER om half zeven? Kan dat niet een keer afgelopen zijn?!

Twee jaar geleden kwam ik achter de volgende truc. Het heet: de cirkel van invloed. Ik hoor je denken; dit lijkt maatschappijleer wel. Maar wacht nog even, dit wordt echt kicken als je ‘m eenmaal doorhebt!

cirkel v invloed

In dit plaatje zie je twee cirkels. De grootste is je cirkel van betrokkenheid: dit is alles wat ik zojuist heb opgenoemd. Je voelt je betrokken bij de oorlog en wil graag dat het stopt. Je wekker gaat veel te vroeg en het liefst gooi je ‘m op de vuilnisbelt. Let op, nu word ik hard en serieus: oorlog en de tijd waarop school start zijn problemen waar JIJ in je eentje NIETS aan kan veranderen.

De kleinere cirkel is jouw cirkel van invloed: je kan boos worden op je moeder omdat je lunch verkeerd is, maar als je je verantwoordelijkheid neemt en je eigen lunch smeert, gaat dat nooit meer fout. Ikzelf kan me soms enorm schuldig voelen omdat ik vind dat ik te weinig in de bijbel lees. Voor mij is het sinds deze cirkel heel simpel: kan ik er wat aan doen? Zo ja: maak er dan tijd voor! Ik beloon mezelf als ik het heb gedaan. Heb ik er écht geen tijd voor? Dan bid ik ervoor. Ik leg mijn zorgen bij God neer en Hij zal me helpen en begrijpen. 

Om af te sluiten deel ik een gebed van de groep Anonieme Alcoholisten, dat is een praatgroep voor mensen die een alcoholverslaving hebben:

“Heer, geef mij de moed om te veranderen wat ik kan en moet veranderen, geef mij het inzicht om te accepteren wat ik niet kan veranderen en geef mij de wijsheid om hier eindelijk verschil in te zien.”

Juna (21): 'Ik heb een erfelijke ziekte. En niemand weet het'

Lees ook over:

Juna (21): 'Ik heb een erfelijke ziekte. En niemand weet het'

Geschreven door

Jelte

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡