Ga naar submenu Ga naar zoekveld

COLUMN: Ik zou mijn auto niet opofferen voor een ander, zelfs niet als God het vraagt

24 november 2021 · Leestijd 3 min

Je hebt het vast wel gezien: het heldhaftige filmpje waarbij een auto stuurloos over de snelweg raast en uiteindelijk tot stilstand wordt gebracht door Henry, die zijn auto ervoor gooit. Henry zelf blijft er vrij nuchter onder: “Dit doe je gewoon als er mensen in nood zijn.”

Ik heb het filmpje nu best vaak gezien. Telkens vraag ik me af: wat zou ik doen? Ik zie namelijk best veel auto’s keihard doorrijden. En eerlijk: ik blame ze niet. Misschien zijn te druk met het luisteren naar nieuwe Kanye West-muziek. Of te bang voor hun eigen leven of autoschade. Misschien zit er wel een Ichthus-visje – een teken waarmee de bestuurder trots laat zien christen te zijn - op één van die voorbijrazende auto’s, maar denkt de inzittende: “Ik wil best helpen, God, maar liever niet vandaag…”

That’s me. Ik kan heel hard roepen ‘net als Henry’ te zijn, maar ik denk toch echt dat ik het laatste ben. Over iets praten is namelijk een stuk makkelijker dan het uitvoeren. Mijn geloof laten zien, door een Ichthus-visje of column, vraagt minder opoffering dan het daadwerkelijk te doen. Het is doodeng om mijn auto voor dat van een ander te gooien met de kans dat het voor mezelf ook slecht kan aflopen. Dus doe ik het (vandaag) liever niet…

Alsmaar discussiëren en praten over geloof klinkt heel tof, maar het leidt – naar mijn idee – soms af van wat geloven echt inhoudt. In het bijbelboek Mattheüs (link in bio) vertelt Jezus over ‘ieder die deze woorden hoort én doet’ en over ‘ieder die deze woorden hoort en niet doet’. De eerste vergelijkt Jezus ‘met een verstandig man die zijn huis op de rots gebouwd heeft’ en de tweede met ‘een dwaze man die zijn huis op zand gebouwd heeft.’ Met die dwaze bouwer loopt het slecht af…

Kanye West die album na album over geloof spreekt, maar ondertussen de vreemdste dingen doet. Kerken die mooie woorden preken, maar ondertussen veel mensen uitsluiten. En ik, die een hoop roept, maar keihard doorrijdt als er iemand in nood is. Autobestuurder Henry heeft misschien nooit de woorden van Jezus gehoord, maar doet ze wel. Henry lijkt misschien wel meer op Jezus dan Kanye, kerken én ik bij elkaar.

Leer me helpen, God, het liefst vandaag.

COLUMN: Ik voldoe niet aan de christen-checkapp

Lees ook over:

COLUMN: Ik voldoe niet aan de christen-checkapp

Geschreven door

Bas

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡