Ga naar submenu Ga naar zoekveld

COLUMN: Ik haat mezelf

10 februari 2022 · Leestijd 3 min

“Ik haat je!” Met betraande ogen kijk ik naar mijn spiegelbeeld. Twee legen ogen staren terug. Een uur geleden heb ik mijn eerste relatie uitgemaakt, maar opgelucht voel ik me niet. Ik huil, omdat ik met hem ook een stuk eigenwaarde kwijtraakte. Acht maanden lang ben ik op handen gedragen en nu dat wegvalt voel ik me waardeloos en leeg. Want als hij er niet meer is om me grappig, knap en lief te noemen, zal ik het ook wel niet meer zijn. Ik ben al die dingen alleen maar omdat iemand anders dat van mij vindt.

Snel op zoek naar iemand die weer kan bevestigen dat ik ertoe doe. Tinderdate hier, feestje daar. ‘Mag ik je nummer?’ ‘Binnenkort een drankje doen?’ Met elke DM die ik krijg, stijgt mijn zelfvertrouwen. Zie je wel dat ik er nog toe doet. Dat ik nog steeds grappig, knap en lief ben. Het staat hier zwart op wit. Maar hoeveel berichtjes ik ook krijg, het duurt nooit lang voordat ik weer in mijn eentje voor de spiegel sta: ‘ik haat je’. Er zijn niet genoeg dates, feestjes en DM’s in de wereld om daar iets aan te doen.

Trap er niet in

Ik zou je nu graag willen vertellen hoe ik van mezelf heb leren houden. Dat ik een handleiding voor je klaar heb liggen. Maar die heb ik niet. De grootste tip die ik je kan geven, is: praat erover. Spreek je onzekerheden eens uit en kom erachter hoe belachelijk de leugens zijn die je jezelf aanpraat. We groeien op in een maatschappij waarin bescheidenheid van ons wordt verwacht. Je mag eigenlijk van jezelf niet zeggen dat je mooi of slim bent, maar jezelf afkraken is de normaalste zaak van de wereld. Goed over jezelf denken wordt al snel uitgelegd als egoïstisch. Als je blij bent met je spiegelbeeld, ben je een narcist. Trap hier alsjeblieft niet in, want niets is minder waar!

Kostbaar

We mogen echt wat liever voor onszelf zijn. Lach om je eigen grap, geef jezelf een compliment in de spiegel of koop een bos bloemen voor jezelf. Het heeft eventjes geduurd, maar ik kan nu over mezelf zeggen: ‘Ik ben leuk, grappig en lief.’ Niet omdat me dat is verteld, maar omdat ik het vind. Dat kan je egoïstisch vinden, maar ik vind het krachtig. Zoals Tabitha het zong bij Beste Zangers: “Wie van zichzelf houdt, die geeft pas echt iets kostbaars, als hij ‘ik hou van jou’ tegen een ander zegt.”

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
EO-Jongerendag 2022

Lees ook over:

EO-Jongerendag 2022

Geschreven door

Daniëlle

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡