Ga naar submenu Ga naar zoekveld

COLUMN: God is je butler niet

15 november 2016 · Leestijd 3 min

Agressief. Dat is het woord waarmee ik het best mijn gemoedstoestand kan omschrijven als een dominee beweert dat je krijgt wat je verdient. Of als mensen de woorden 'dit is Gods wil' durven uit te spreken als er net iemand is overleden. Of als kerken alleen maar focussen op goede dingen die God geeft en nooit praten over hoe ongelofelijk hartverscheurend het is om te weten dat God goed is als tegelijkertijd alles in je leven fout gaat.

'God wil dat je gelukkig, gezond en rijk bent, dus als je gelooft in God wordt je leven per direct beter.' Dit is de kern van het welvaartsevangelie, prosperity gospel voor hippe mensen. Geef geld aan de kerk en God zal het je tienvoudig terug betalen of geloof hard genoeg, dan zal God je genezen. Hoe ik het vertaal: Je gebruikt God om te krijgen wat je écht wilt, namelijk geluk, gezondheid en rijkdom.

Waarom dit me agressief maakt? Ik heb mensen God teleurgesteld vaarwel zien zeggen omdat God hun kind niet genas, hun bankrekening niet opkrikte, hun depressie niet weg nam en het ook nog eens toeliet dat ze ontslagen werden. Deze mensen zitten teleurgesteld en boos op de spreekwoordelijke vuilnisbelt omdat God niet doet wat de dominee hen heeft voorgehouden.

Teleurgesteld omdat God niet is zoals de dominee zei

Ja, God is een gevende God. Ja, God is goed. Ja, God heeft je geluk voor ogen. Maar het welvaartsevangelie is een leugen. Jezus was arm, niet knap en werd vermoord aan een kruis. Toch is er niemand die God zo gehoorzaamde als Hij. Jezus gebruikte God niet om te krijgen wat Hij wilde hebben, Hij wilde God hebben en iedereen de kans geven om God ook te leren kennen.

Laat je dus alsjeblieft niet wijsmaken dat je geen christen kan zijn als je diep in de ellende zit. Je kunt God met je geloof niet controleren. Hij is je butler niet, Hij is Heer van het heelal. Verbetert je situatie niet? Ik snap ook niet waarom en dat frustreert me. Wat ik wel weet is dat Hij naast je wil zitten, zowel in je penthouse als op de vuilnisbelt.

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡