Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Christy en Alieke hebben een relatie: “Het voelde als een keuze tussen God of elkaar”

19 juni 2020 · Leestijd 5 min

Christy (22) en Alieke (22) hebben een relatie en wonen sinds een jaar samen. Toch was die keuze niet makkelijk om te maken. Ze groeiden allebei op in een omgeving waar homoseksualiteit als iets negatiefs werd gezien. “Daardoor onderdrukten we onze gevoelens voor elkaar en wilden we helemaal geen relatie. We dachten dat we niet tegelijkertijd konden geloven in God en van elkaar konden houden.”

Christy en Alieke leerden elkaar kennen op de middelbare school. Eerst als goede vriendinnen, maar op een gegeven moment speelde er andere gevoelens. Christy: “We zaten in hetzelfde vriendinnengroepje en daarbinnen leerden we elkaar steeds beter kennen. We spraken vaker met z’n tweeën af en merkten dat we andere gevoelens voor elkaar kregen. We begonnen elkaar leuker te vinden dan normale vriendinnen, maar we dachten dat dit niet goed was en dat we ermee moesten stoppen.”

(De tekst gaat onder de foto verder)

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Onbekend terrein

Alieke denkt dat ze samen met Christy alleen naar de negatieve kant keek. “Als er al over homoseksualiteit werd gepraat, dan was dat altijd negatief. Daarom hadden we al gauw het gevoel dat onze gevoelens fout waren en dat we het niet moesten laten zien aan anderen. We praatten er veel over met elkaar, lazen in de Bijbel en baden tot God. Door onze christelijke omgeving was het lastig om te begrijpen hoe we christen konden zijn en een relatie met elkaar konden hebben.”

Is seks voor het huwelijk prima?

“Vanuit onze reformatorische kerk moesten we kiezen tussen God of een relatie met elkaar, een tussenweg was er niet,” vertelt Christy. Dat beeld veranderde toen Alieke een jaar ging studeren: “Ik ging Godsdienst Pastoraal Werk studeren in Zwolle en toen is mijn beeld van het geloof compleet veranderd. Ik sprak met jongeren die heel anders tegen het geloof aankeken. Zo vond bijvoorbeeld iemand seks voor het huwelijk heel normaal en dan dacht ik: ‘Kan dat zomaar?’ Blijkbaar waren er ook christenen die dit oké vonden.”

Veroordelende reacties

Door in contact te komen met andere christelijke jongeren, merkten ze dat de Bijbel op verschillende manieren kan worden bekeken. “Dat zorgde ervoor dat we de keuze tussen God en elkaar niet hoefden te maken, maar dat dit prima samen kon gaan,” vertelt Alieke. Toch bleef het lastig om uit de kast te komen en het te vertellen aan vrienden en familie. Christy: “Wij hadden intussen twee jaar in het geheim een relatie en waren daar helemaal aan gewend geraakt, maar onze familie wist niets en we waren bang voor de reacties die zouden komen.”

We willen een voorbeeld zijn voor andere jongeren die met dezelfde gevoelens zitten

Alieke en Christy vertelden het uiteindelijk aan een goede vriendin en zus. “Het was fijn om eindelijk ons geheim te delen met iemand anders. We wisten dat deze personen positief zouden reageren en ons niet direct zouden veroordelen. Daarna hebben we het langzamerhand aan meer mensen verteld.” Toch vond niet iedereen het even makkelijk om te accepteren. Alieke: “Ik kom uit een hele reformatorische familie en zij vonden het lastig om te begrijpen dat ik een relatie met een vrouw had. Zij denken dat het fout is en willen mij daarvoor beschermen. Aan de ene kant begrijp ik dat ze mij hiervoor willen waarschuwen, omdat dit echt iets is wat zij geloven. Maar voor mij was het superlastig om hiermee om te gaan natuurlijk.”

(De tekst gaat onder de foto verder)

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Een voorbeeld voor anderen

Om te laten zien dat een homoseksuele relatie in de christelijke wereld gewoon kan, zijn Christy en Alieke actief op Instagram. “We willen geen mensen aanvallen die daar anders over denken, want ook hun mening mag er zijn. Door ons verhaal te delen willen we laten zien dat het ook anders kan. We willen een voorbeeld zijn voor andere jongeren die met dezelfde gevoelens zitten. Wij weten hoe verschrikkelijk het is om met zo’n groot geheim rond te lopen en hoe fijn het is om dat te delen met anderen en daarom willen we graag andere jongeren tips geven hoe ze dit kunnen aanpakken.”

Wij hebben lief, omdat God ons liefheeft

Christy snapt dat homoseksualiteit nog steeds een lastig onderwerp is in de christelijke wereld, maar zoekt de overeenkomsten in de liefde. “In 1 Johannes 4:19 staat dat wij liefhebben, omdat God ons eerst heeft liefgehad. Dat is iets wat ons altijd sterkt. God is liefde en ik denk dat Hij het prima vindt dat we elkaar liefhebben en Hem. Wij geloven dat een keuze die je samen met God hebt gemaakt, nooit een verkeerde keuze kan zijn.”

Sietske onderzocht homoseksualiteit binnen de kerk: “Sommige antwoorden deden pijn”. Lees haar verhaal hier!

Geschreven door

Christiaan

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡