Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Christenvervolging is nog steeds van deze tijd

20 november 2018 · Leestijd 3 min

We staan er niet vaak genoeg bij stil: het feit dat wij er openlijk voor uit mogen komen dat we christelijk zijn en geloven in de God van liefde. Open Doors maakt elk jaar een ranglijst, waarbij de rillingen over de rug lopen. Op deze lijst staan namelijk de landen waar het verboden is om christen te zijn. De christenen worden hier vervolgd en in de gevangenis gegooid of nog veel erger. Deze ranglijst is 'maar' een top 50, dus er zijn meer landen waarin christen zijn niet gedoogd is.

1. Noord-Korea

Noord-Korea staat al 16 jaar op nummer 1. Het ligt in Azië en is een absolute dictatuur. Over dit land weten we bijna niks. Als je kijkt op een wereldkaart over een bepaald onderwerp (denk aan world happiness of world healthcare), staat er bij Noord-Korea vaak: no data. Het is een erg gesloten land dat zelfvoorzienend wil zijn. Er zijn een aantal dingen dat we wel weten. De leider is Kim Jong-un en alle Noord-Koreanen zijn verplicht hem te aanbidden, andere godsdiensten zijn niet toegestaan. Hij is een god in hun ogen. De christenvervolging in Noord-Korea is extreem, ze worden opgepakt, gemarteld en publiekelijk geëxecuteerd. De minst onmenselijke gevolgen is de rest van het leven zwaar werk doen in een strafkamp.

2. Afghanistan, Somalië, Soedan en Pakistan

Deze vier landen vormen met Noord-Korea de top 5. Deze landen liggen in het Midden-Oosten en het noordoosten van Afrika. De christenvervolging komt in deze landen vooral voort uit islamitisch extremisme. De stadsgodsdienst in deze landen is de Islam, andere geloven (in het bijzonder het christendom) worden hier als gevaarlijk bestempeld. Alle christenen in deze landen zijn ex-moslim en kunnen hun nieuwe geloof niet openlijk belijden. Zelfs niet tegen hun familie, want dan worden ze een schande voor de familie en worden ze door hen verbannen, gemarteld of vermoord. Wie zelfs maar verdacht wordt van christen-zijn wordt gediscrimineerd. Denk aan een baan, huis of erfenis.

3. India

India steeg in 5 jaar 17 plaatsen in de ranglijst. Het is een Aziatisch land en staat nu op nummer 11. Er is namelijk een hindoeïstische beweging opgestaan met een nationalistisch verlangen om van India één te maken. Zij zijn de bron van de groeiende christenvervolging. Christenen worden buitengesloten, bedreigt, gevangengenomen of zelfs vermoord. De radicale hindoes gebruiken een vijf-stappen-plan om christenen terug te brengen naar het hindoeïsme. En dat zijn geen lieverdjes :(.

4. Syrië

Syrië gaat van plek 6 naar plek 15. Het land staat wereldwijd bekend door zijn lange burgeroorlogen en de overheersing van de Islamitische Staat. De laatste is nu ‘verslagen’. Vandaar dat de bedreiging is gedaald en het land veiliger lijkt. Maar dat betekent niet dat het voorbij is. Steeds meer jongeren voelen zich aangetrokken tot radicalisering, maar dan ondergronds. Ze zijn niet meer zo zichtbaar als een jaar geleden. Christenen kunnen ook nog niet vooruit. Verwoeste kerken en kloosters mogen niet hersteld worden, want het christelijke geloof is nog steeds verboden.

Bron: Open Doors

Al deze (en de andere) landen verdienen dagelijks een plek in ons gebed. Laten we God vragen om deze mensen met overvloed te zegenen en hen te helpen om te volharden in het geloof.

Geschreven door

Silke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡