Meer christenvervolging door corona
Net als elk jaar, heeft Open Doors de Ranglijst Christenvervolging opgesteld. Dit jaar springt een bevinding er extra uit: het coronavirus verergert de vervolging van christenen... Hier lees je hoe dat komt.
Helaas moet Open Doors nog steeds elk jaar de Ranglijst Christenvervolging uitbrengen. En opnieuw vindt de meeste vervolging plaats in Noord-Korea. Het land voert al 20 jaar(!) de ranglijst aan. Net als vorig jaar staan Afghanistan en Somalië op plek 2 en 3. Opvallende stijgers op de lijst zijn Nigeria, China en India. Wereldwijd krijgen christenen in 74 landen dit jaar - één meer dan vorig jaar - te maken met extreme, erg hoge of met een hoge mate van vervolging. Dit raakt ten minste 1 op de 8 christenen wereldwijd.
Toename door corona
Opvallend is dus dat corona de vervolging van christenen heeft verergerd. In veel Aziatische en Afrikaanse landen werden christenen massaal achtergesteld bij het uitdelen van voedselhulp in de coronacrisis. In India meldde 80% van de meer dan 100.000 christenen die hulp ontvingen van Open Doors dat ze werden overgeslagen bij voedseluitgiftepunten. Om ergens anders voedsel te krijgen, liepen sommigen vele kilometers en hielden hun christelijke identiteit geheim. In een deelstaat van Nigeria zeiden verschillende christelijke families dat ze slechts een zesde deel van het voedselpakket hadden ontvangen dat aan moslimgezinnen was toegewezen.
Daarnaast grepen islmatische groepen in sommige West-Afrikaanse landen de lockdown aan om met gerichte acties de druk op christenen op te voeren.
Ook werd de pandemie in sommige landen gebruikt om christenen verdacht te maken. Het 'foute geloof' van de christenen zou de oorzaak van het virus zijn. In bijvoorbeeld Sri Lanka gebruikt de politie de coronacrisis als excuus om huizen van christenen binnen te vallen en te onderzoeken welke activiteiten er plaatsvinden.
Gelukkig ook goed nieuws
Tussen de heftige cijfers en verhalen door, zijn er gelukkig ook lichtpuntjes, meldt Open Doors. Zo heeft Soedan de doodstraf voor 'geloofsafvalligheid' (het afzweren van de islam) afgeschafd. De nieuwe grondwet garandeert godsdienstvrijheid en noemt de islam niet langer de staatsgodsdienst.
En Irak hielp een groep jonge moslimvrijwilligers consequent bij het puinruimen in verwoeste kerken en huizen van christenen in Mosul. Deze jongeren doen dit al sinds 2017 omdat ze ontheemde christenen willen aanmoedigen om terug te keren en te blijven. Hun geschiedenis is namelijk geworteld in dit deel van het Midden-Oosten.
Meer resultaten lezen? Check de site van Open Doors
Lees ook: Z贸 komt de lijst met vervolgde christenen tot stand
Geschreven door
Marlieke