Ga naar submenu Ga naar zoekveld

COLUMN: Donny Roelvink praat meer over Jezus dan ik

7 augustus 2023 · Leestijd 3 min

Christenen voelen zich vaak awkward om over hun geloof te praten, is dat herkenbaar? Voor mij in ieder geval wel. Wat nou als mensen je achterlijk vinden en niet meer met je om willen gaan als ze erachter komen dat je gelooft in God? Om dat te voorkomen heb je het maar niet over God en Jezus en vertel je dat je op zondag gewoon niet zo heel veel hebt gedaan terwijl je het hartstikke naar je zin had in de kerk. Maar weet je, ik denk dat dit verzwijgen niet langer hoeft. Ik zal uitleggen wat ik bedoel.

Er is een tijd geweest dat vrijwel iedereen in Nederland wist wat christenen geloofden. Superveel mensen waren gelovig en gingen naar de kerk, je werd juist raar aangekeken als je dat niet deed. Dit was zo ongeveer in de tijd van de ouders van jouw grootouders. Lang geleden dus (Ps: Ik ben geen historicus, maar ik doe mijn best 😅). Op een gegeven moment werd de vibe in Nederland een beetje anders. De generatie van jouw grootouders en ouders had steeds minder zin in het geloof en alle regeltjes die daarbij kwamen kijken. Er gingen steeds minder mensen naar de kerk en je was niet echt cool meer als je geloofde.

We zijn een uitstervend diersoort en daarom automatisch interessant!

Intussen zijn we heel wat jaar verder en zijn er steeds minder mensen (in Nederland in ieder geval) die gelovig zijn en naar de kerk gaan. Uiteraard zijn er nog steeds hartstikke veel christenen, ik ben er eentje en jij misschien ook wel, maar het zijn er wel echt minder dan honderd jaar geleden. Er zijn in ons land intussen meer niet-gelovige mensen, dan gelovige mensen. Maar nu komt het belangrijke: Juíst omdat veel mensen niks meer weten over God en ons geloof, vinden ze het allemaal superinteressant, terwijl wij zelf nog steeds geloven dat we niet cool meer zijn. We zijn (met alle respect) een uitstervend diersoort waar heel Nederland opeens weer interesse in heeft. Snap je wat ik bedoel?

Ik zag dit gesprekje met BN’er Donny Roelvink voorbijkomen op YouTube (Open Casa van Robbert Rodenburg) waarin hij vertelt dat hij niet-gelovig is opgevoed, maar eigenlijk wel heel benieuwd is naar God. Hij leest er af en toe wat over en zou best graag in God willen geloven, omdat hij denkt dat dat hem rust kan geven.

De weergave van deze TikTok vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Donny is niet de enige. Er zijn ontzettend veel jonge mensen (hoogstwaarschijnlijk ook jouw klasgenoten of studiegenoten) die benieuwd zijn naar God en het geloof. Ik vergeet soms bijna hoe bijzonder en interessant mijn geloof is en hoe fijn het kan zijn om erover te vertellen aan anderen. Deze video van Donny is dan ook de zoveelste reminder dat ik gewoon wél moet zeggen dat ik op zondag naar de kerk ben geweest, dat ik wél lekker in de trein Bijbel kan lezen terwijl ik merk dat de persoon naast mij af en toe meekijkt op mijn scherm en dat ik vooral wél mag vertellen dat geloven in God mij inderdaad de rust geeft waar Donny zo benieuwd naar is. Ik ben christen en ik ben cool, en jij?

Zo reageer jij op moeilijke vragen over jouw geloof

Lees ook over:

Zo reageer jij op moeilijke vragen over jouw geloof

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡