Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Christenen zijn altijd blij. Toch?

6 januari 2017 · Leestijd 3 min

Als je in Jezus gelooft, ben je altijd goed gemutst. De hele dag loop je met een smile op je smoel en je bent aardig tegen iedereen. Herken jij jezelf hierin, of klinkt dit als een (te) mooi sprookje?

Onlangs werd bij een programma dat ik keek één van de kandidaten voorgesteld. Ze vertelde letterlijk: “Ik ben heel gelukkig, mijn leven is perfect. Ik heb een leuk gezin, een leuke baan en leuke vrienden.” Ik vond haar nogal een irritant, blij ei. Maar waarom eigenlijk? Omdat ik mezelf er niet in herkende? Althans, ik heb een hartstikke leuk gezin, zeker een leuke baan en hele leuke vrienden. Bovendien geloof ik in Jezus, dan moet je toch helemaal altijd blij kunnen zijn? Waarom werkt het in de praktijk dan niet altijd zo?

Mooie woorden
Paulus, die het halve Nieuwe Testament zo’n beetje op z’n naam heeft staan, zegt dit in de Bijbel: ‘Wees altijd verheugd, bid onophoudelijk, dank God onder alle omstandigheden, want dat is wat hij van u, die één bent met Christus Jezus, verlangt.’

Mooie woorden. Altijd verheugd zijn, non-stop bidden en God overal voor bedanken. Maar soms lijkt dat tegen mijn gevoel of tegen mijn omstandigheden in te gaan. Toch word ik getriggerd door de woorden van Paulus. Want inmiddels heb ik wel geleerd om deze man serieus te nemen. Het is een wijze vent, als hij iets schrijft, kan ik daar maar beter iets mee doen.

Ongeloofwaardig
Goed, hoe werkt het dan? Als ik een beetje sip of misschien zelfs heel erg zwaarmoedig ben een grote smile opzetten en keihard roepen dat ik zo blij en zo dankbaar ben? Beetje ongeloofwaardig wordt dat. Volgens mij bedoelt Paulus hier niet dat je maar net zolang moet faken totdat je er zelf in gaat geloven.

Als je in Jezus gelooft, betekent dit niet automatisch dat al je omstandigheden top zijn. Alleen heb je wel de keus waar jij je door laat beïnvloeden. Door gebeurtenissen van buitenaf, of van binnenuit? Wanneer je Jezus kent, heb je alle reden om een blij hart te hebben. Je bent namelijk on-voor-waar-de-lijk geliefd. Je bent Gods oogappel, Zijn kind, Zijn liefste, Zijn alles.

Toenemende blijdschap
Voel jij je even (of al langer) niet zo blij? Probeer dan eens de woorden van Paulus uit. Niet als truc, maar als Waarheid. Ga er eens rustig voor zitten. Probeer je ellende heel even opzij te zetten en bedenk je waar je wèl blij mee bent. Dat je geliefd bent, dat je nooit alleen bent, dat je toffe vrienden hebt, dat je uit een leuk gezin komt, je weet zelf wel waar jij blij mee bent. En bedankt God voor Zijn liefde en alle andere gave dingen in je leven. Wedden dat de blijdschap gaat toenemen? Probeer dus je focus eens te verleggen en laat Hem jouw humeur bepalen. En als je niet uitkijkt, wordt je net zo’n blij ei als die irritante kandidate op wie ik stiekem gewoon een beetje jaloers was.

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡