Ga naar submenu Ga naar zoekveld

ZELFBEVREDIGING: Waarom doen we hier zo moeilijk over?

9 februari 2021 · Leestijd 7 min

Zelfbevrediging, masturberen, soloseks, zelfhulp, vingeren, aftrekken. Zo, in deze ene zin staan zes woorden die de gemiddelde christen zijn leven lang niet kan uitspreken zónder rood te worden. Relatiecoach Cocky Drost ziet bij jonge (en oudere) christenen veel schaamte en ongemak rondom zelfbevrediging. Zij legt graag uit waar dit ongemak vandaan komt en hoe jij ermee om kunt gaan.

Laten we allereerst het beestje bij de naam noemen: hoe zou jij zelfbevrediging beschrijven? Cocky: “Oef, wat een moeilijke vraag eigenlijk! Mensen noemen het weleens ‘seks hebben met jezelf’, maar dat vind ik iets te kort door de bocht. Ik omschrijf het liever als ‘een moment van intimiteit met jezelf’. Praktisch gezien, stimuleer je jouw erogene zones [verschillend per persoon, maar vaak de gebieden rondom de geslachtsorganen]. Dit kan door aanraking, plaatjes kijken, strelen, en dergelijke. Het doel is vaak om een hoogtepunt te bereiken. Dat wordt een orgasme genoemd.”

Meisje (16): "Is het gek dat ik er geen behoefte aan heb?"

Misschien is dit heel dom, maar ik weet gewoon niet precies wat het ding is rondom zelfbevrediging. Ik heb er helemaal geen behoefte aan en heb het ook nog nooit gedaan, maar ben wel benieuwd waarom zo veel andere jongeren hier schaamte over ervaren. Soms twijfel ik ook of het gek is dat ik er helemaal geen behoefte aan heb. Ontwikkel ik me wel normaal op seksueel gebied?

God ziet alles wat je doet

Waarom lijkt praten over masturberen onder christenen nog moeilijker dan onder niet-christenen? Cocky is christen en ging als tiener naar een reformatorische middelbare school. Cocky: “Wij kregen les over wat de Bijbel zegt over eigenlijk elk onderwerp dat je kunt bedenken. Het antwoord was het liefst zo zwart-wit mogelijk. Niet grijs. Met die instelling zijn hele generaties christenen opgegroeid. Ook werd er gezegd dat God alles ziet wat je doet, dus dan voel jij je natuurlijk flink schuldig als je masturbeert. Als christen moet je veel zelfbeheersing hebben, controle over jouw daden, terwijl seks juist een fase heeft waarin jij je even helemaal overgeeft aan jouw gevoel. Dit geldt ook wanneer je jezelf bevredigt. Dit zorgt voor conflict binnen in jezelf. Uiteindelijk zijn christenen vaak gewoon doodsbang om te zondigen.”

Wat zegt de Bijbel?

Een bijbeltekst die vaak terugkomt als het gaat over masturberen, is Genesis 38:9. Onan liet, elke keer dat hij sliep bij de vrouw van zijn overleden broer, zijn zaad op de grond terechtkomen. Cocky: “Die man moest volgens de regels van toen zorgen voor nageslacht, maar had daar geen zin in. Hij wilde wel de lusten (seks), maar niet de lasten (kinderen). God is in dit bijbelgedeelte niet boos omdat de man zou masturberen, maar omdat hij zijn plicht als broer niet nakomt.”   

Fun fact: masturberen wordt ook wel ‘onaneren’ genoemd. Dat is dus gebaseerd op dit verhaal!

Jongen (15): "Waarom praten christenen hier niet open over?"

Zelf ben ik een heel open persoon en iedereen weet hoe ik dingen zie. Ik val op jongens en volg daarom veel LHBTQ+’ers op social media. Zij praten heel open over seks. Christenen die ik ken, doen dit niet. Ik heb geen idee wat andere christenen van zelfbevrediging vinden – of wat ze doen – omdat er zo veel ongemakkelijkheid rondom het thema is. Masturberen wordt bijvoorbeeld nooit besproken tijdens de clubavonden van de kerk. Dat snap ik wel, maar er is nergens een christelijke plek waar het onderwerp wél openlijk aandacht krijgt.

Hartstochtelijk opgaan in je eigen lijf

Cocky: “Waarom ik ‘seks met jezelf’ wat kort door de bocht vind, als we het hebben over zelfbevrediging? Omdat het meer inhoudt dan dat. Ja, soms is het even hartstochtelijk opgaan in je eigen lijf, maar het kan ook zijn dat je jouw eigen lichaam ontdekt; dat je uitvogelt wat je prettig vindt. Even kunnen ontladen is een andere reden tot masturberen. Je hebt de afgelopen dagen bijvoorbeeld veel seksuele prikkels ervaren, die eruit moeten. Soms kan het een manier zijn om te ontsnappen aan de realiteit: als jij je eenzaam of verdrietig voelt, bijvoorbeeld. Door een orgasme maak je hormonen aan, waardoor jij je korte tijd fijn en gelukkig voelt.”

“Je kunt al die verschillende redenen niet over een kam scheren: de zonde zit volgens mij niet in de daad, maar in de reden die je hebt, of de aanleiding die je voelt, om te gaan masturberen. En met zonde bedoel ik niet: je bent vies en God zal je straffen. Maar met zonde bedoel ik: jij doet jezelf tekort, als je alleen deze kortetermijnoplossing gebruikt om jouw negatieve gevoel weg te halen.”

Jongen (15): 'Ik wil ervanaf!'

Ik ben bang dat ik een verslaving heb. Ik begon met masturberen toen ik in groep 8 zat en ben inmiddels 15 jaar oud. Ik wil ervanaf, omdat ik het niet fijn vind dat ik geen controle heb over mijn leven. Ik bid er al een tijd voor, maar het is me nog niet gelukt om te stoppen met masturberen. Ik heb sterk het idee dat het fout en zondig is, maar dat weet ik niet zeker.­

Wat is jouw seksuele persoonlijkheid?

Cocky: “Als relatiecoach vind ik het heel gezond dat je ontdekt wat jouw seksualiteit is. Dat je een relatie van vertrouwen opbouwt met jouw lichaam. Iedereen heeft een eigen seksuele persoonlijkheid en die moet je – net als de rest van je persoonlijkheid – ontdekken op een manier die bij jou past.”

“Wat is normaal? Dat is een gevaarlijke vraag, omdat jij jezelf erg kunt gaan vergelijken met anderen. Er is geen ‘normaal’, maar je bent wel verantwoordelijk voor wat je doet met jouw seksuele gevoelens. Het is – net als bij andere dingen in je leven – niet gezond om er helemaal in op te gaan, maar ook niet om het totaal te verwaarlozen. God heeft seks geschapen als iets wat helemaal bij je hoort.”

God is helemaal niet zo krampachtig over seks

Cocky: “Je kunt ervoor kiezen om helemaal nooit iets met masturberen te doen, omdat je weet dat het anders jouw leven te veel beheerst. Dat kan en dat vind ik knap. Als het maar echt jóúw keuze is en je wel weet hoe je als seksueel wezen in elkaar steekt. Bij het grootste deel van de mensen is zelfbevrediging niet iets wat zijn of haar leven beheerst. Als jij dan toch koste wat het kost jouw seksualiteit wegduwt, omdat je écht niet wilt zondigen, denk ik dat je juist het doel mist. God is helemaal niet zo krampachtig over seks. Wel lees ik dat hij het huwelijk heel belangrijk vindt. Ik vind het ontroerend mooi hoe daar in de Bijbel over wordt gepraat.”

Meisje (18): "Waar staat in de Bijbel dat het verkeerd is?"

Ik vraag me altijd al af waarom juist christenen zich zo schuldig voelen over zelfbevrediging. Waar staat in de Bijbel dat het verkeerd is? Ik zie het als iets wat mooi en ontspannen is, net als even lekker in bad gaan. Ik ken ook meiden die veel beter slapen na gemasturbeerd te hebben. Natuurlijk is het niet goed als je er afhankelijk van wordt, maar ik ben wel benieuwd waarom God het zou afkeuren, als je het niet op een foute manier gebruikt.

Groeien in wijsheid

“Accepteer dat jij een seksueel wezen bent, zo heeft God je bedoeld. Ontdek wat jouw seksuele persoonlijkheid is. Wat prikkelt je op een goede manier? En dat ontdekken duurt een heel leven lang. Geef jezelf daar de tijd voor en doe geen dingen die je (nog) niet wilt doen. Sta jezelf toe dat je soms van gedachten verandert. Als jij zelfbevrediging prima vond, maar later toch ontdekt dat het je erg in beslag neemt, stop dan een tijdje. Het is allemaal niet zo zwart-wit. Jij mag je ontwikkelen en zult groeien in wijsheid.”

Waarom BEAM niet zegt wat een christen wel of niet mag

Lees ook over:

Waarom BEAM niet zegt wat een christen wel of niet mag

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡