Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Christelijke zanger van Hawk Nelson deelt persoonlijk verhaal: “Ik geloof niet meer in God”

25 mei 2020 · Leestijd 3 min

Jon Steingard (36) is zanger van de christelijke rockband Hawk Nelson en stond in 2017 nog op de EO-Jongerendag in het Gelredome. Op Instagram vertelt hij openhartig over zijn keuze om niet meer in God te geloven. “Na een christelijke opvoeding en het zingen en spelen in een christelijke band, kom ik er nu achter dat ik niet langer meer in God geloof.”

Het was voor Jon niet makkelijk om zijn geloofskeuze publiekelijk te vertellen en hij vertelt in een instagrambericht dat het niet van de één op andere dag gebeurde. “Het proces om tot deze conclusie te komen heeft enkele jaren geduurd. Voor mij voelde het alsof ik een draad uit een trui trok en op een gegeven moment besefte dat er geen trui meer over was. Mijn familie en vrienden zeiden dan tegen mij: ‘Ga terug naar wat er in de Bijbel staat.’ Maar dat versterkte mijn twijfels alleen maar.”

Als God almachtig is, waarom moest Jezus dan sterven?

Voor Jon werd het steeds duidelijker dat het beeld van de ‘liefhebbende Vader’ in schril contrast staat met de verhalen uit de Bijbel. “Waarom zegt God dat we niemand mogen doden, maar het volk Israël de opdracht geeft om mannen en vrouwen te vermoorden tijdens de verovering van het beloofde land? God is toch almachtig? Waarom moest Jezus dan sterven aan het kruis? Kon Hij ons niet vergeven, zonder de dood van Jezus? Het werd mij steeds duidelijker dat de Bijbel niet het perfecte woord van God kon zijn en die gedachte bleef maar rondspinnen in mijn hoofd.”

Van twijfels naar standpunt

Jon was doodsbang voor de consequenties om zijn keuze openlijk te vertellen. “De angst dat ik veel zou verliezen was groot, maar ik moet het nu vertellen. Ten eerste, omdat ik het niet langer kan vermijden. In het begin had ik alleen maar twijfels en die kon ik stilletjes verwerken, maar langzamerhand werden die twijfels een sterk standpunt en voelde het oneerlijk om er niet over te praten met anderen.”

“Ik merk dat veel meer christenen twijfelen over hun geloof, maar dit niet durven te uiten. De – financiële - gevolgen kunnen enorm zijn. Nu mijn band de laatste tijd niet meer optreed, wilde ik eerst financiële zekerheid voor mijn gezin, voordat ik het ging bekendmaken.”

Een weg terug?

Hij wil ook duidelijk maken dat zijn standpunt over het geloof niet het einde hoeft te zijn. “Ik wil transparant zijn en mijn verhaal aan jullie vertellen zonder een discussie te voeren. Aan de andere kant wil ik openstaan om mijn hart in de toekomst weer te veranderen. Door mijn mening te delen hoop ik dat anderen dit ook durven te doen. Ik heb de moed gevonden en door mijn verhaal te delen viel er een grote last van mijn schouders en dat voelt ook als vrijheid.”

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Twijfels kent iedereen, zo ook bekende christenen. Lees hier over 5 van die bekende christenen die worstelden met twijfels.

Geschreven door

Christiaan

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡