Christelijke jongeren halen steeds vaker ‘stiekem’ vaccinaties
Reformatorische jongeren laten zich meer en meer in het geheim vaccineren, blijkt uit cijfers van GGD IJsselland (Overijssel). Zonder dat hun ouders het weten, gaan ze alsnog de vaccinaties halen. Dit aantal groeide van 10 per jaar naar meer dan 100. “Terwijl de prikacceptatie landelijk afneemt, stijgt deze in gereformeerde gebieden.”
Riny Ter Averst is ‘prikdeskundige’ van GGD IJsselland (in elf gemeenten actief, waaronder Deventer, Zwolle, Kampen, Staphorst en Steenwijkerland). Andere GGD’s rond de Bijbelgordel Flevoland en Noord- Oost-Gelderand hebben geen cijfers van het aantal christelijke jongeren die alsnog vaccineren. Ze sluiten een groei niet uit, het is alleen nooit bijgehouden. Ter Averst, die veertig jaar lang als prikconsulent werkte in IJsselland, deed dat wel vertelt ze aan het AD. “Daardoor kon ik deze trend waarnemen tussen 2007 en 2017.”
Het internet zorgt voor meer vaccinaties
“Jongeren kunnen makkelijker zelf informatie inwinnen dan vroeger. De toename komt daarnaast simpelweg omdat de discussie van wel of niet vaccineren erg actueel is, bijvoorbeeld door de hpv-vaccinatie”, vertelt Ter Averst. “Door de landelijke discussies in de media, besluiten sommige ouders het niet te doen. Tegelijkertijd krijgen mensen die geen prik kregen juist spijt door de discussie.”
Vaccineren voor een reis
Ter Averst: “Het gaat deels ook om hele praktische overwegingen. Bijvoorbeeld als jongeren vanwege studie naar het buitenland gaan om stage te lopen. In sommige landen is gevaccineerd zijn verplicht. Of scholen stellen het als eis bij een schooltrip. Dat is nu actueel als het om Italië gaat, daar was een mazelenuitbraak en scholen die daarheen gaan zeggen dan: kinderen die niet gevaccineerd zijn, mogen niet mee.”
Geheim
“Als je 12 jaar of ouder bent mag je zelfstandig beslissen. Wettelijke gezien mogen deze kinderen de Rijksvaccinaties halen zonder dat de ouders het weten. Wij zijn, ondanks dat het kind minderjarig is, niet in overtreding’’, vertelt Ter Averst. “Zo’n driekwart van de spijtoptanten komt inderdaad zonder ouders. Een gemakkelijke stap voor kinderen is het lang niet altijd. We maken ook kinderen mee die leven met gescheiden ouders. Papa wil het dan per se niet, als voorbeeld. Maar mama per se wel. Dat zijn vreselijk moeilijke situaties voor een kind.”
Bron: AD.nl