Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Christelijke hbo-studentenvereniging Pro Deo | “Wij willen studenten steunen in hun geloof”

15 mei 2019 · Leestijd 3 min

Net als kerken, zijn er ook veel verschillende christelijke studentenverenigingen in Nederland. In deze rubriek lichten we er iedere keer eentje uit! Vandaag vertelt Thijs over Christelijke Studentenvereniging Pro Deo uit Deventer.

Thijs (23) zit voor het vijfde jaar bij Christelijke hbo-studentenvereniging Pro Deo. “Het geeft veel toegevoegde waarde aan je studententijd. Niet alleen haal je je diploma, je haalt veel meer dan dat.”

Waarom Pro Deo?

“Als je in Deventer kijkt, is dit de enige christelijke studentenvereniging. Dus was de keuze eigenlijk vrij simpel. Ook kende ik mensen vanuit de kerk die bij deze studentenvereniging hebben gezeten, ook zij moedigden mij aan om mij hierbij aan te sluiten. 

De studentenvereniging is klein, zo’n dertig mensen. Dit vind ik juist fijn. Je kent iedereen, maar er zijn ook genoeg mensen om met groepjes op te trekken. Juist omdat we elkaar allemaal kennen trekken we sneller en meer met elkaar op. Zo gaan we bijvoorbeeld naast onze avonden samen studeren of spreken we elkaar daarbuiten ook. Wat ik zo fijn vind bij Pro Deo is dat we een hele goede groepsband hebben. Hierdoor is het altijd leuk om samen te zijn.”

Wat doen jullie dan samen?

“Iedere donderdagavond komen we samen. Per avond verschilt het wat voor activiteit we doen. We hebben hele gezellige avonden, feestjes en hebben door het jaar heen verschillende kampen, zoals een liftweekend, waarbij we met de hele vereniging liftend naar een buitenlandse stad gaan. Naast het feesten hebben we ook Bijbelstudies of thema-avonden. Op deze avonden zijn we vaak serieuzer bezig dan andere keren.” 

Hoe betrekken jullie God?

“Pro Deo betekent ‘Voor God’ in het Latijn. Ik denk dat dat al direct aangeeft waar deze studentenvereniging voor staat. Het doel is om studenten te steunen in hun geloof. Veel mensen die gaan studeren, komen uit een christelijke bubbel. In Deventer spat die bubbel uiteen. Pro Deo zorgt ervoor dat je geloofsleven blijft bloeien.”

Voor wie is Pro Deo?

“In principe is Pro Deo voor iedereen. We heten een hbo-studentenvereniging, omdat er in Deventer alleen een hogeschool zit. Daar wordt dan ook veel op gefocust, maar je kan ook gast-lid worden als je een universitaire of mbo-opleiding doet. Bij de studentenvereniging leer je veel nieuwe mensen kennen. Het voegt veel toe aan je studententijd. Niet alleen haal je je diploma, je haalt veel meer dan dat. 

Houdt onze site en sociale mediakanalen in de gaten voor de openavonden, en wie weet tot dan!”

Kenmerken

Opgericht: 18 december 1992
Sociëteit: De zevende Hemel, Grote Kerkhof 28, 7411 KV Deventer
Leden: 30
Motto: Leden helpen en stimuleren in hun geloof en in hun leven als christelijke student.
Site: pro-deo.info
Vaste avonden: iedere donderdag
Eerste couplet verenigingslied:
Daar waar het water der IJssel zich roert
In het Overijsselse land, daar is onze trots geboren
Wij weten niet waar het leven ons voert
Maar Deventer zal ons hart, toch altijd toebehoren
Eenzaamheid is ons onbekend
Daar wij niet alleen, maar samen met elkaar
Als actieve Christenstudent
Samen willen gaan, in het leren jaar na jaar

Geschreven door

Ivanne

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡