Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Iraanse activist opgepakt, omdat ze voor haar christelijk geloof uitkomt

3 maart 2020 Leestijd 3 min

Fatemeh is geboren als moslima, maar bekeerde zich en werd christen. Sinds haar bekering komt ze openlijk voor haar geloof uit, maar in het Midden- Oosten worden voormalige moslims die christen zijn geworden niet op prijs gesteld.

De hoofdreligie in Iran is de islam. In Iran zijn er twee groepen christenen: de mensen die van oorsprong al christelijk zijn en de islamieten die zich later in hun leven bekeerd hebben tot het christendom. De oorspronkelijke christenen in Iran worden getolereerd, maar hebben niet toegang tot alle mogelijkheden die de rest van de bevolking wel heeft. Ze mogen het Evangelie niet met moslims delen en hun kinderen moeten verplicht islamitisch onderwijs volgen. De islamieten die zich later hebben bekeerd tot God hebben het veel moeilijker: zij mogen geen enkele kerkdienst bezoeken en zelfs het bezit van de bijbel is ten strengste verboden. Christenen die betrapt worden op – of verdacht worden van – evangeliseren worden gearresteerd en krijgen lange gevangenisstraffen.

 De christelijke bevolking in Iran telt ongeveer 800.000 mensen (op ongeveer 83 miljoen inwoners), blijkt uit onderzoek  van Open Doors die de onderdrukte Christenen in Iran zo goed mogelijk proberen te helpen door trainingen te geven, noodhulp te bieden en te zorgen voor traumazorg.

Opgepakt

Fatemeh behoort tot de risicogroep, zij heeft zich pas later in haar leven bekeerd tot het christendom. Als Fatemeh in het openbaar haar geloof verkondigd en kritiek heeft kan ze hiervoor opgepakt worden en in de gevangenis terecht komen. Toch weerhoudt dit Fatemeh er niet van om voor haar geloof uit te komen en haar mening in het openbaar te publiceren. Afgelopen januari deelde ze haar uitgesproken negatieve mening over de regering van Iran op sociale media. De Iraanse politie pakte haar kort daarna op tijdens een protest op 12 januari (naar aanleiding van het neerhalen van een passagiersvliegtuig door Iran). Fatameh was aanwezig bij die protesten en werd beschuldigd voor verstoring van de openbare orde door deel te nemen aan deze ‘illegale vergadering’.

ANP-310014300

Vrijlating

Nadat ze werd opgepakt, leek ze wekenlang van de aardbodem verdwenen te zijn. Er was geen enkel teken van leven en zelfs haar familie wist niet waar ze was. Na ongeveer 4 weken kwam er nieuws en werd bekend dat Fatemeh vastzat in een van de meest gevaarlijke vrouwengevangenissen van het land. Afgelopen jaar nog schreef Mohammadi zelf over de gebeurtenissen die ze daar heeft meegemaakt, ze heeft er eerder vast gezeten en beschuldigde haar ondervragers in de gevangenis van seksuele intimidatie. Nadat bekend was waar Fatemeh vastgehouden werd, wilden mensen haar daar zo snel mogelijk weghalen. Maar voor haar vrijlating moest een borgsom van 30 miljoen tomans (bijna 2100 euro) betaald worden. Ondanks dat het bedrag gelijk staat aan een Iraans jaarsalaris, heeft haar familie het bedrag bij elkaar weten te krijgen. Na een lange tijd in spanning gewacht te hebben, werd Fatemeh uiteindelijk vrijgelaten op borgtocht. Er is in totaal 1800 euro betaald voor haar vrijlating. De vrijlating betekend niet dat Fatemeh nu met rust gelaten wordt door de regering. Er vindt namelijk nog een hoorzitting plaats en daarin zal uiteindelijk duidelijk worden wat de aanklacht tegen de christelijke activist is. Wordt vervolgd…

Bron: Telegraaf, Reformatorisch Dagblad en CIP  Beeld: ANP

Geschreven door

Maike

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 馃挍馃挕