Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Christelijk ruzie maken, kan dat wel?

21 december 2016 · Leestijd 3 min

''Weet je nog die keer dat Jezus over het tempelplein raasde?'' ''Ja joh, ik wist niet wat ik zag. Hij liep rood aan!'' ''Hij was vrij driftig voor iemand die een vredevorst schijnt te zijn.'' Waarschijnlijk vonden er +/- 2000 jaar geleden ongeveer zulke gesprekken plaats in Jeruzalem. Nog steeds verbaast het verhaal van een woedende Jezus ons. Want christenen, dat zijn toch conflictmijdende, vergevingsgezinde doetjes? Gelukkig liet Jezus zien dat dat niet altijd opgaat, want conflict is niet altijd te mijden. Hoe ga je daarmee om als christen?

1. 'Hij lijkt schattig, tot je aan z'n eten zit'

Onthoud dat je niet alleen maar ‘lief’ en ‘voorbeeldig’ hoeft te zijn en iedereen te vriend hoeft te houden. Dat kan namelijk lijken alsof je niet op mag komen voor jezelf en voor wat je belangrijk vindt. Het is juist belangrijk om ook als christen met je vuist op tafel te slaan af en toe! Jezus die over het tempelplein raasde was vast geen prettig gezicht, maar waarschijnlijk juichte God hem aan van boven.  

2. De eerste confrontatie

... kun je het beste met God hebben. Praat er eerst met Hem over. Hij kan je ogen openen voor dingen waar je zelf nog niet aan gedacht had en die de situatie veranderen, voor hoe je met dingen om kunt gaan en het zorgt ervoor dat je bij hem je rust vindt, ondanks de nare situatie. Bidden helpt om geen wrok te voelen.

3. Heb vrede als doel, niet je gelijk krijgen

Dus doe soms een stapje terug, laat het idee los dat je gelijk moet krijgen en kijk wat er nodig is.

4. Be slow to anger

Voorkom dat je uitspraken doet waar je spijt van krijgt. Wat als alle woorden die je in je leven zou spreken, op je lichaam kwamen te staan? Zou je dan nog steeds alles eruit flappen? Wees voorzichtig met wat je zegt. “Let no corrupting talk come out of your mouths, but only such as is good for building up, as fits the occasion, that it may give grace to those who hear.” (Ephesians 4:29)

5. 'Vergeld kwaad niet met kwaad'

Yup, hij staat toch in het rijtje. Lastig! Gelukkig hoef je het niet alleen te doen. God wil je helpen om meer op Hem te gaan lijken. Soms door met tafels te gooien, als het voor Zijn Goede Zaak is (let’s face it: er is nou eenmaal veel shit in de wereld die God kwaad maakt), en soms door zijn genade te laten zien. De beste manier om Hem op aarde te weerspiegelen.

6. Vergeef.

Vergeven is niet hetzelfde als ‘het goedmaken’. Dat moet van twee kanten komen, vergeven hoeft maar van één kant te komen. Wacht niet op de ander om eerst een stap in jouw richting te doen. Het enige alternatief voor vergeving is verbittering. En dat gunnen we je niet. Hoe vind jij dat je als christen om moet gaan met boosheid en conflict? Laat het hieronder achter in een reactie!

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡