Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Chequina is vechtsporter én christen: ‘Ik neem mijn geloof mee de ring in’

10 maart 2023 · Leestijd 3 min

Chequina doet aan MMA (mixed martial arts), een vechtsport waarbij verschillende vechtstijlen worden gecombineerd. Hij is ook christen en maakt daar geen geheim van. Chequina: “vechtsport en geloof kan prima samengaan.”

Competitief

“Ik ben altijd competitief geweest. Daarom ging ik op mijn 5e op voetbal. Dat deed ik tot mijn 21e, waarbij ik ook op het hoogste amateurlevel heb gespeeld. Op een gegeven moment was ik er klaar mee, omdat je binnen een team zo afhankelijk bent van je medespelers. Als zij niet de volle honderd procent geven dan zit jij daar ook mee. Dus ging ik op zoek naar een sport waarbij ik niet meer afhankelijk van anderen hoefde te zijn. MMA vond ik een toffe sport om naar te kijken. Ik stapte een keer bij een training binnen en sindsdien ben ik niet meer gestopt.”

Geen geheim

“Ik neem mijn geloof ook mee als ik train of een wedstrijd heb. Dat ik christen ben is geen geheim. Het is geen knopje dat je ‘aan’ of ‘uit’ kan zetten, maar een levensstijl. In de supermarkt en in de ring tijdens een gevecht ben ik een christen. Als ik win én als ik verlies ben ik christen. Het is geen accessoire wat je met je meedraagt en af en toe thuis kan laten Vechtsport en geloof kunnen prima samengaan wat mij betreft. Het is gecontroleerd vechten waar ook regels aan verbonden zitten. Je hebt er beiden voor getraind en je kiest er beiden voor om op dat moment in de ring te stappen. Het is net als voetbal een competitie waarbij je afspreekt om het tegen elkaar op te nemen. Er zit geen woede achter. Als de wedstrijd is afgelopen, gaan we allebei in vrede weer naar huis. Dat maakt voor mij het verschil.”

Emotionele rollercoaster

“Veel mensen denken dat MMA vooral een fysieke sport is, maar je worstelt ook met jezelf. In een wedstrijd kan de angst in je opkomen of je het wel kan. Dat maakt het ook een mentale uitdaging. Daarom lees ik voorafgaand aan een wedstrijd Bijbelteksten die me moed geven en bid ik God om kracht. Als ik een wedstrijd win, dan dank ik God daarvoor, omdat Hij me op dat moment de mentale kracht heeft gegeven tijdens zo’n emotionele rollercoaster. Ik ben trots dat ik dit kan, want niet iedereen kan dit. Dat ik dit kan, zie ik als een gave die ik van God heb ontvangen.

Genade

“Een van de Bijbelteksten die ik altijd meeneem en voor mezelf herhaal vooraf aan een wedstrijd is ‘2 Korinthiërs 12:9. ‘Je hebt niet meer dan mijn genade nodig, want kracht wordt zichtbaar in zwakheid. ' Dus laat ik mij veel liever voorstaan op mijn zwakheid, zodat de kracht van Christus in mij zichtbaar wordt.’ Door dit vers weet ik dat Gods genade altijd met me is. Het vertelt me ook dat ik geen excuus meer kan hebben. Je kan niet zeggen ‘ja maar, ik kan het niet.’ Nee, je hebt Zijn genade. Neem dat aan en leef daarnaar. Dat vraagt nog steeds om actie vanuit jou. Je moet blijven trainen en leren, maar met die genade kan je jouw doel ook bereiken.”

Dimitri Maconda (21) zette alles opzij voor z’n basketbalcarrière: ‘Ik brak twee keer mijn been’

Lees ook over:

Dimitri Maconda (21) zette alles opzij voor z’n basketbalcarrière: ‘Ik brak twee keer mijn been’

Geschreven door

Rebekka Rodenburg

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡