Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Channah Hewitt (26) doet mee aan The Voice: "Ik begin Gods hand steeds meer te zien in wat ik doe"

19 maart 2021 · Leestijd 7 min

Nederland telt duizenden christenen, maar niet al die christenen kunnen zeggen dat ze een bekende Nederlander zijn. Channah Hewitt (26), deelnemer aan dit seizoen van The Voice, kan dat wel. Tussen alle hectiek van de liveshows door vertelt ze over haar Voice avontuur, haar familie en natuurlijk haar geloof.

Spanning bij blind auditions

"Het gaat eigenlijk heel goed met me. Het is wel heel druk en ik zit natuurlijk helemaal in een voice bubbel. Van alle kanten wordt er nu iets van me gevraagd, maar ik mag echt niet klagen en ik vind het alleen maar leuk. Ik zag dit namelijk totaal niet aankomen. Na de blind auditions dacht ik ’oké, de eerste stap is binnen’, maar dat ik de liveshows zou halen en nu ook nog door ben naar de halve finale had ik nooit verwacht.

Het meest nerveus was ik tijdens de blind auditions. Ik heb al in musicals gespeeld, dus ik ben bekend in het werkveld. Tijdens de blind audition moest ik eigenlijk aan de jury laten zien dat er een reden is waarom ik dit werk al doe en dat maakt het nóg spannender. Ik legde daarom denk ik ook heel veel druk op mezelf, maar ik heb ondanks dat wel mijn ding kunnen doen. Dat kwam gelukkig over, want ze zijn alle vier gedraaid.’’

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
Als het aan mijn oom ligt was ik meteen zangeres geworden

Het begon allemaal met dansen

’Ik zag meedoen aan The Voice niet eens als een mogelijkheid, want ik focuste mij altijd op dans, totdat ik een ongeluk kreeg. Vanaf dat moment begon ik me meer bezig te houden met zang, maar heb ik me een hele lange tijd nog een danser gevoeld. Ik zag The Voice ook niet als een bucketlist ding, want ik dacht dat het hem toch nooit zou gaan worden. Nu ligt mijn hart wel echt bij alle twee; ik vind een combinatie tussen zang en dans heel fijn.

Als het aan mijn oom ligt, was ik meteen zangeres geworden. Hij is bisschop in Suriname en hij roept al mijn hele leven dat ik door God ben geroepen als zangeres. Ik kon daar altijd heel boos om worden, want ik voelde mij heel lang een danser. Ik begin het nu allemaal te snappen. Ik wilde bijvoorbeeld met school stoppen voor mijn danscarrière, ondanks het gevoel dat dat niet de keuze was van God. Op zulke momenten, waar ik mijn eigen keuzes maakte zonder te luisteren naar God, werd er altijd wel een stokje voor gestoken. Ik zie het ongeluk nu bijvoorbeeld als iets wat had moeten gebeuren om me hier te krijgen. Ik ben steeds bewuster bezig Hem mee te nemen in mijn keuzes; ik probeer te voelen wat Hij wil dat ik doe. Ik geloof dat ik mijn talent van God heb gekregen om het te delen; het is niet iets wat ik voor mezelf zou moeten houden.

Ik zie het geloof als iets waar je zelf voor kiest. Ik ben er wel mee opgegroeid en we gingen vaak op zondag naar de kerk, maar ik geloof nu niet omdat ik eraan gewend ben. Ik geloof omdat ik er heel bewust zelf voor heb gekozen.’’

Ik wilde voor mensen op straat bidden wanneer ze er verdrietig uitzagen

‘’Ik heb mij nog nooit voor mijn geloof geschaamd. Vroeger was ik zo’n kind dat voor random mensen wilde bidden. Mijn moeder moest me juist tegenhouden. Wanneer mensen op straat er verdrietig uitzagen wilde ik bijvoorbeeld voor ze bidden. Ik ben altijd het meest trots geweest op mijn geloof, dat is echt het nummer één ding. Geloof is mijn liefde, daar zou ik me nooit voor kunnen schamen."

afbeelding

"Er zijn genoeg christenen die hun eigen vooroordelen hebben over hoe een gelovige zich zou moeten gedragen en daar heb ik wel moeite mee, want ik ben niet het typische christelijke meisje, wat dat ook mag zijn. Ik wil juist met The Voice laten zien dat er geen bepaalde manier is om christen te zijn. Ik heb vaak genoeg opmerkingen gekregen als ‘’huh, ben jij christen? Maar jij bent gewoon normaal?’’ Dat is geen compliment in mijn ogen. De wereld heeft een heel stoffig beeld van christenen en ik wil daar juist een tegenreactie op geven.’’

Haat heeft geen impact

"Als iemand een rare opmerking maakt over mijn geloof neem ik het zó niet serieus, want over mijn geloof ben ik totaal niet onzeker. Ik twijfel daar niet over, dus als iemand iets zegt denk ik echt ‘dat is jouw eigen zaak, daar kan ik niet mee zitten.’ Ali B wilde mij op een gegeven moment ook een compliment geven. Hij zei ‘’je bent een gelovig meisje, maar je laat juist zien dat je pittig bent.’’ Hij bedoelde dat aardig, maar eigenlijk was dat niet heel positief als je er over nadenkt. Toch doet me dat niet heel veel. Mijn geloof is echt de core van alles wat ik doe, dus als iemand daar iets negatiefs over zegt, denk ik juist: ’jammer voor jou, want dit is het beste in mijn leven en ik had het graag met je gedeeld.’

Als ze bij The Voice hadden gezegd dat ik niks mag delen over mijn geloof, dan hadden ze niet met mij kunnen werken. Dan wil je dat ik niet ben wie ik ben. Het is niet dat ik constant over mijn geloof moet praten, maar ik wil wel mezelf kunnen zijn. Ja, als ze me niet die ruimte hadden gegeven dan was het ’vriendelijk bedankt’ geweest en was ik weggegaan."

afbeelding
Kijk niet op tegen de verkeerde mensen die de verkeerde dingen promoten

‘’Ik zie God in alles terug en ik zie de groei in mezelf. The Voice kwam op het perfecte moment; ik ben er nu helemaal klaar voor. Alles gebeurt met Gods timing, want die is het beste. Het zijn allemaal kleine puzzelstukjes waar je steeds meer van ziet; het wordt een geheel nu. Gods hand is echt zichtbaar in mijn leven en als ik daarop vertrouw, dan komt het echt wel goed, of ik nou links of rechts ga.

Na de dood van mijn vader begrijp ik zoveel meer en heb ik begrip voor anderen gekregen. Als dat niet was gebeurt, dan was ik een heel ander meisje geweest. Als je je openstelt en probeert God te zoeken tussen alles in, dan ga je vroeg of laat inzien waar Hij je naartoe wil sturen en dat is zo mooi."

Een boodschap voor jou als jonge christen

‘’Het geloof is absoluut niets waar je je voor hoeft te schamen. Het staat voor liefde, kracht en saamhorigheid. Denk niet dat je niet cool bent, want de mensen die er stom over doen zijn juist niet cool bezig. Social media heeft natuurlijk twee kanten, dus zoek de mensen op die je inspireren. Kijk niet op tegen de verkeerde mensen die de verkeerde dingen promoten. Het geloof gaat over een goed mens zijn, dus wees gewoon een goed mens en dan zullen anderen het ook zien. Misschien vragen ze je wel waarom je altijd zo positief bent en dan kan jij vertellen dat je gelooft in God. Misschien dat je daarmee een klein zaadje kan planten bij iemand en hoe mooi is dat?’’

Het The Voice avontuur van Channah gaat door, ze staat namelijk in de halve finale. Het is niet voor het eerst dat een christen van zich laat horen in deze talentenjacht. Lees hier ons interview met Yosina, winnaar van The Voice Kids.

Geschreven door

Anouk Timmer

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡