Ga naar submenu Ga naar zoekveld

WAUW! #CampNL-actie voor vluchtelingen op Lesbos levert megabedrag op

29 april 2020 · Leestijd 3 min

Afgelopen Koningsnacht sliepen jongeren uit het hele land een nachtje in de tuin om geld op te halen voor #CampNL. Met deze actie wilden verschillende kerken en christelijke organisaties geld ophalen voor stichting Movement On The Ground. Zij werken op Lesbos en willen met het opgebrachte geld woontenten kopen voor vluchtelingen. Het motto van #CampNL: jij een nacht naar buiten, zij naar binnen.

Eén van de initiatiefnemers van #CampNL is Transfourmers. “Op dit moment zijn duizenden vluchtelingen op Lesbos in nood. Movement On The Ground kan hen helpen als één van de weinige organisaties die nog in de kampen mag werken. Zij zorgen voor betere woonomstandigheden en een zo hygiënisch mogelijke omgeving waarin overdraagbare ziekten als het coronavirus minimale kansen krijgen. Zij willen zoveel mogelijk vluchtelingen huisvesten in een droge, schone en verwarmde tent. Ook zorgen ze voor een schone omgeving. Zij halen elke dag het vuilnis op en maken de douches en toiletten schoon,” valt te lezen op de website van Transfourmers.

Dikke pyjama’s en thermokleding

Zo deden tieners uit Dalfsen mee aan de actie en sliepen zij met z’n drieën in de tuin. “We hebben ‘s avonds eerst nog spelletjes gedaan voordat we gingen slapen. We hadden dikke pyjama's en thermokleding aan, want het was nog best fris buiten,” vertellen ze aan De Stentor. Hun overnachting buiten leverde uiteindelijk 700 euro op. Het landelijke streefbedrag van 150.000 euro werd binnen no-time gehaald en het geldbedrag loopt nog steeds op.

De aandacht voor vluchtelingenkampen verslapt door het coronavirus

Fotografe Marijn Fidder was afgelopen februari nog op Lesbos en ging tijdens de actie het land door om deelnemers te fotograferen. “De aandacht voor de verschrikkelijke omstandigheden die deze mensen ervaren in de vluchtelingenkampen verslapt een beetje door het coronavirus. Het is juist nu heel belangrijk dat er genoeg aandacht aan wordt besteed, want er wordt gevreesd voor een grote corona-uitbraak op Lesbos.” Haar verhaal en foto’s van de deelnemers zijn hier te vinden. Wist je dat Marijn BEAM’er van het jaar is geweest? Lees hier waarom!

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Shirangha (12) woont in het overvolle vluchtelingenkamp Moria, op het Griekse eiland Lesbos. Lees haar indrukwekkende verhaal hier!

Bron: De Stentor, Transfourmers

Fotografie: Marijn Fidder

Geschreven door

Christiaan

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡