7 oktober 2019

Shirangha (12) woont in een vluchtelingenkamp: "Ik wil graag naar de maan, daar is tenminste rust"

Shirangha (12) woont in het overvolle vluchtelingenkamp Moria, op het Griekse eiland Lesbos. Samen met haar moeder, broers en zus moest ze vluchten voor de oorlog in haar land Afghanistan: de plek waar haar vader werd vermoord. “Toen we naar buiten liepen, lag hij voor ons huis op de grond…”

Vluchtelingenkamp puilt uit. Er is eigenlijk maar plek voor 3.000 mensen, maar toch wonen er op dit moment ongeveer 13.000 mensen! Shirangha is een van deze vluchtelingen en woont met haar gezin in een kleine tent. “Het is zo klein dat we ’s nachts niet tegelijk kunnen liggen om te slapen. Daarom slapen we om en om. Bedden hebben we niet. In plaats daarvan slapen we op houten pallets op de grond. ’s Ochtends word ik met spierpijn en keelpijn door de kou wakker.”

Moord

Shirangha vluchtte samen met haar moeder, zus en twee broers uit Afghanistan. Een aantal jaar geleden werd haar vader daar in de nacht vermoord. “Ik lag te slapen toen er ineens werd geschoten. Toen we naar buiten liepen, lag mijn vader voor ons huis op de grond. Een paar mannen op motoren reden er snel vandoor..” Het gezin had geen andere keuze dan vluchten.

Video van Shirangha

Rubberbootje

“We zijn hier met een smokkelaar gekomen. De reis over zee was heel eng. We zaten met een stuk of veertig mensen in een veel te kleine rubberboot. De motor viel steeds uit en de boot schepte veel water.” Sinds de aankomst op Lesbos, woont Shirangha in kamp Moria. De situatie in het kamp is niet beter dan in Afghanistan. “Ik voel me vaak bang en verdrietig. Ik mis mijn eigen land, mijn vrienden en familie. Dit is totaal geen fijne plek om te leven.” Shirangha vertelt dat het kamp ontzettend vies is, er ziektes op de loer liggen en het eten schaars is. “Ik wil zo graag weer naar school, maar dat kan hier niet.” Terug naar Afghanistan is nu geen optie.

Astronaut

“Mijn droom is dat er vrede komt in Afghanistan. In de wereld waarin we nu leven, is zo ontzettend veel verdriet en pijn. Het liefst word ik later astronaut, zodat ik naar de maan kan. Daar is tenminste rust. Nog meer hoop ik dat dat niet nodig is en dat we gewoon in vrede met elkaar kunnen leven op deze wereld.”

“Ik weet dat er mensen zijn die vinden dat het onze eigen schuld is dat we hier nu zitten, in kamp Moria. Dan hadden we maar niet naar Europa moeten komen. Maar we hadden geen keuze: we moesten vluchten voor de oorlog. We wilden naar een plaats van vrede. Waarom zouden wij daar geen recht op hebben, net als jullie? Mensen in Nederland hebben zoveel om dankbaar voor te zijn! Ik hoop dat ze de waarde daarvan inzien.”

Wil jij Shirangha, haar gezin en de vele andere vluchtelingen in kamp Moria helpen? Doneer dan hier voor noodhulp: metterdaad.nl/lesbos. Met het geld zorgt EO Metterdaad voor medicijnen en psychosociale hulp voor de getraumatiseerde vluchtelingen.

Lees meer

Volg ons