Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Burn-out: "Ik kan niet rustig aan doen, ik moet de top halen"

19 maart 2019 · Leestijd 2 min

Nederlandse jongeren zijn nog nooit zo gelukkig geweest. Toch heeft ook 70% van de jongeren burn-out klachten. Ook Elfie van 15 ervaart de druk om altijd goed te presteren. Haar faalangst en perfectionisme helpen niet mee…

Elfie zit in vwo 4 en wil graag goede cijfers halen. “Ik leg die lat hoog, omdat ik weet dat ik het kan. En ik het zonde vind als dat er niet uitkomt. Ik kan niet half iets doen! Soms hoor ik om me heen: ‘Oh, ik heb niet geleerd voor deze toets.’ Dat kan ik niet: m’n boek niet openslaan... Ik ga nooit onvoorbereid iets doen.”

'Ik wil het goed doen, allemaal'

Naast school en huiswerk is Elfie druk met voetbal. Ze wil er zelfs haar beroep van maken. Daarom traint de 15-jarige – als enige meisje van het team - op dinsdag, woensdag en vrijdag, en speelt ze zondags wedstrijden. “Als ik het nu rustiger aan zou doen, is het moeilijker om de top te halen. Ik wil ook weer niet school daaronder laten lijden, omdat ik nu al zo ver ben gekomen op het vwo. Ik zou het zonde vinden om zomaar naar havo te gaan. Ik wil het dus allebei goed doen!”

Kijken:

Je ziet meer van Elfies verhaal in deze aflevering van NieuwLicht. Ze vertelt er ook over vriendschappen en de druk van social media. Een psycholoog legt uit waar deze stress bij jongeren vandaan komt.

Ook professor doctor Erik Scherder ziet dat het leven van jongeren overvol is.

Geschreven door

Marlieke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡