Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Bryan zette een Facebook-groep op voor eenzame jongeren: “We zijn al met 1000 mensen”

9 oktober 2020 · Leestijd 3 min

In het EO-programma ‘Wie kent mij nog?’ delen verschillende mensen hun verhaal over eenzaamheid. Zo ook Bryan, hij zette een Facebook-groep op voor eenzame jongeren: “Dit onderwerp moet bespreekbaar worden.”

Niet zielig

“Ik wil niet dat mensen denken, ‘Bryan is zo zielig en alleen’. Sinds de opnames van het programma ben ik namelijk een stuk minder eenzaam! Het begon allemaal met een oproepje op Twitter. Ik vertelde dat ik op zoek was naar vrienden, dat ik me rot voelde, en dat werd gelijk opgepikt. Ik kreeg heel veel reacties en besloot een Facebook-groep op te zetten voor eenzame jongeren in Brabant. Dat werd een enorm succes. Inmiddels zijn er al 1000 leden! In eerste instantie werd ik vooral gezien als de beheerder van de groep, terwijl ik zelf juist ook vrienden zocht. Inmiddels heb ik er gelukkig heel wat vrienden bij, inclusief mijn beste vriendin Kim. Samen met haar regel ik nu het beheer van de groep.”

Wie kent mij nog?

afbeelding

“Ik vond het best heftig om mijn verhaal te delen in ‘Wie kent mij nog?’. Mijn pestverleden kwam naar boven en ik vertel hoe ik zonder mijn ouders ben opgegroeid. Mijn vader was er wel altijd, maar hij is helaas overleden. Vanaf dat moment zag ik bijna niemand meer. Ik heb altijd alleen de eindjes aan elkaar moeten knopen. Gelukkig heb ik nu mensen om me daarbij te helpen.”

Social media

“Het is belangrijk om dit probleem bespreekbaar te maken. Je hoort veel over eenzame ouderen, maar er zijn ook genoeg jongeren die alleen thuis zitten. Social media draagt voor een groot deel bij aan het probleem. Jongeren zien hoe leuk anderen het hebben, terwijl zij zelf eenzaam op de bank zitten. Ik had daar zelf ook veel last van. Hierdoor is het voor veel jongeren een taboe om erover te praten, want ‘alle jonge mensen hebben toch een fantastisch leven?’. Maar dat is lang niet altijd zo.”

Nieuwe vrienden

“Iedere week of twee weken organiseren we een uitje met mensen uit de Facebook-groep. Soms met tien mensen, soms met vijf. Er komen altijd nieuwe mensen bij, dus ik leer veel nieuwe gezichten kennen. Ik vind het fijn dat ik er zelf nieuwe contacten uithaal, maar dat ik ook andere mensen bij elkaar kan brengen. Het zou fantastisch zijn als mensen uit andere provincies ook een groep oprichten. Nu is het alleen nog Brabant, maar dit zou iedere provincie moeten hebben!”

Deel je verhaal

“Praat over je eenzaamheid, dat is de enige manier om het op te lossen. Je hoeft het niet meteen op Twitter te zetten, zoals ik heb gedaan. Je kan het ook aan een collega of een klasgenoot vertellen. Schaam je er niet voor, je bent echt niet de enige. En als je in Brabant woont: schrijf je vooral in voor de Facebook-groep! Ik zie hoeveel animo hiervoor is. Ik werk in de supermarkt en sinds ik in de media te zien ben, komen mensen spontaan op me af om te vertellen dat ze zich herkennen in die eenzaamheid. Dat bevestigt hoe groot het probleem is.”

Het verhaal van Bryan en alle andere verhalen zie je hier terug in 'Wie kent mij nog?'

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡