Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Blade Runner 2049 | "Waarom heeft God ons niet meteen perfect gemaakt?"

15 februari 2018 · Leestijd 3 min

Vijfendertig jaar nadat Blade Runner filmgeschiedenis schreef, heeft nu eindelijk het vervolg het witte doek gehaald. Gaat het hier om een goedkoop vervolg, of is Blade Runner 2049 een waardige opvolger van de sciencefiction klassieker?

De film speelt zich af in het Los Angeles van de toekomst en volgt de Blade Runner ‘K’, (Ryan Gosling). Zijn taak is om ontsnapte replicants op te sporen en uit te schakelen. Replicants zijn een soort robotslaven die nauwelijks van echte mensen te onderscheiden zijn. Tijdens zijn zoektocht doet hij ontdekkingen die zijn hele wereldbeeld omvergooien.

Blade Runner 2049 barst net als zijn voorganger van de filosofische thema’s. Wat het vervolg goed doet is het uitbreiden van de thema’s van de eerste film. Blade Runner stelde de vraag wat een mens tot een mens maakt. 2049 stelt diezelfde vraag, maar doet er nog een schep bovenop. De vraag is nu wat wel en niet echt is, en misschien nog wel belangrijker: of dat wat uitmaakt. Nergens komt dit zo goed naar voren als in de scenes tussen K en Joi (Ana de Armas). Joi is de lieve, knappe en zorgzame vriendin van K die helemaal stapelgek is op hem.

De vragen die Blade Runner stelt, stellen christenen zich al eeuwen.

Er is alleen één probleem. Ze is niet echt. Joi is een hologram gemaakt door een bedrijf dat Joi als een product verkoopt aan mensen die een vriendin zoeken. Eenmaal gekocht past Joi zich volledig aan de wensen van haar partner aan. Joi zegt altijd wat je wilt horen, draagt alleen de kleren die jij mooi vindt en zet jou altijd op de eerste plaats. Dit levert hele nieuwe vraagstukken op: als de replicants ‘echt’ zijn, is Joi dat dan ook? En voelt Joi echte liefde voor K, of is ze alleen maar zo ingesteld om te doen alsof? De film geeft de antwoorden niet, maar laat jou er zelf hierover nadenken.

Klinkt ver weg allemaal die sci-fi, maar de vragen die Blade Runner stelt, stellen christenen zich al eeuwen. Waarom heeft God ons niet meteen perfect gemaakt? Waarom zijn we niet allemaal zoals Joi: altijd gehoorzaam en zonder fouten. Misschien is het omdat we dan allemaal nep zouden zijn. Joi moet precies zo zijn als K wil dat ze is. Ze heeft letterlijk geen andere keuze. Superleuk dus voor K, maar uiteindelijk houdt hij alleen zichzelf voor de gek. Want is het nog echte liefde als je het eerst moet downloaden?

Blade Runner 2049 vindt dit soort vragen belangrijker dan de antwoorden. Deze uitleg is dan ook één van de tientallen manieren waarop je de film kan zien. Veel actie is er niet te bekennen en met zijn twee uur en drie kwartier is het wel een flinke zit. Maar als je een film zoekt waar je nog weken over na kan denken, dan is Blade Runner 2049 zeker een film voor jou.

Blade Runner 2049 is sinds 14 februari te koop.

Lees alle recensies van Jort!

Geschreven door

Jort

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡