Ga naar submenu Ga naar zoekveld

#blackouttuesday, White Privilege, Black Lives Matter: wat betekenen deze termen?

2 juni 2020 · Leestijd 4 min

Vandaag kleurt heel Instagram zwart. Met #blackouttuesday spreken mensen over de hele wereld zich uit tegen racisme. De discussie laaide opnieuw hoog op, nadat George Floyd vorige week door politiegeweld om het leven kwam. Waar gaat de discussie over en wat betekenen termen als ‘Black Lives Matter’ en ‘white privilege’? BEAM praat je bij.

Een week geleden overleed de zwarte George Floyd nadat een witte agent minutenlang een nekklem op hem uitoefende. Het is niet een op zichzelf staand incident. In de VS – en daarbuiten - zijn helaas veel meer zwarte mensen onterecht overleden door het geweld van witte mensen. Met protesten hopen mensen wereldwijd racisme bespreekbaar te maken en ervoor te zorgen dat we in de toekomst geen verschillende keuzes maken op basis van huidskleur. Ook in Amsterdam vond gisteren een solidariteitsproces plaats, waar duizenden mensen op af kwamen.

Tussen alle berichten over racisme kun je verschillende, soms nieuwe, termen tegenkomen. Wij leggen ze voor je uit!

Black Lives Matter

De beweging Black Lives Matter werd opgericht nadat in 2012 een zwarte jongen – de 17-jarige Trayvon Martin - door een buurtwacht werd doodgeschoten. Trayvon liep op dat moment met zijn capuchon op van de supermarkt terug naar het huis waar hij verbleef. De moordenaar werd later volledig vrijgesproken. Sindsdien zetten activisten van deze beweging zich in tegen elke vorm van geweld tegen zwarte mensen. Daarnaast strijden ze voor gelijke behandeling ongeacht huidskleur, maar ook ongeacht seksuele identiteit, economische status of bijvoorbeeld religie.  

Als tegenhanger wordt er soms gebruik gemaakt van #AllLivesMatter, want ‘het leven van elk mens is waardevol, toch?’ Ja, in een ideale wereld heeft iedereen deze visie, maar het bestaan van de beweging Black Lives Matter laat zien dat we daar nog niet zijn. Met Black Lives Matter willen mensen specifiek opkomen voor de rechten en veiligheid van zwarte mensen, aangezien witte mensen over het algemeen al geaccepteerd en gehoord worden. ‘All lives matter. But all lives won’t matter until black lives matter’ (uit artikel van De Correspondent). Onderstaande cartoon legt het ook goed uit!

afbeelding

White privilege

Ook de term ‘white privilege’ (letterlijk vertaald: ‘wit voorrecht’) komt vaak voor in gesprekken over racisme. Hiermee wordt bedoeld dat witte mensen meer toegang hebben tot invloed, mogelijkheden en middelen dan zwarte mensen, in dezelfde situatie. Het betekent niet dat jouw leven als wit persoon niet moeilijk is (geweest) of dat je nooit ergens voor hebt moeten strijden. Het betekent dat jouw huidskleur het in die situatie niet éxtra moeilijk heeft gemaakt. Voorbeelden van ‘white privilege’ zijn dat mensen in de media en op werk er net zo uitzien als jij, dat producten allereerst voor jou en jouw huidskleur zijn gemaakt (bijvoorbeeld make-up, huidkleurige panty’s en ondergoed, pleisters), dat niemand vragen stelt over je afkomst of dat jouw gemeenschap niet over een kam wordt geschoren door jouw individuele gedrag.

Kick Out Zwarte Piet

In Nederland komt racisme vaak extra ter sprake tijdens Sinterklaas. De actiegroep Kick Out Zwarte Piet strijdt al jaren tegen de zwarte schmink en de outfits van Zwarte Piet. De groep wil laten zien dat deze vertolking piet een verwijzing is naar kolonialisme en slavernij. Kick Out Zwarte Piet was – samen met Black Queer & Trans Resistance NL - initiatiefnemer van de demonstratie op de Dam in Amsterdam.

Wij maakten samen met Rivelino een video over racisme:

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Blackout Tuesday

En vandaag is het dus ‘Blackout Tuesday’. Met #blackouttuesday maakt de muziekindustrie een statement. Door een dag lang stil te zijn op social media, vragen artiesten en platenlabels – maar ook bijvoorbeeld YouTube en Netflix – aandacht voor racisme. Hiermee tonen ze solidariteit met de zwarte gemeenschap. In het kader hiervan kun je ook #amplifymelanatedvoices en #muted tegenkomen, waarmee witte mensen aangeven een week lang stil te zijn op social media. Hiermee willen ze meer ruimte geven aan de stem van zwarte mensen, om naar hen te luisteren en van hen te leren.

Wat vindt BEAM?

BEAM is tegen racisme. Wij geloven dat God alle mensen naar Zijn evenbeeld heeft gemaakt en dat wij zijn kinderen mogen zijn, ongeacht huidskleur. Samen zijn we onderdeel van het lichaam van Jezus. Wij zien dat zwarte mensen lijden en lijden met hen mee, in de hoop dat we in de toekomst samen kunnen delen in de vreugde van een respectvolle en gelijkwaardige behandeling! (1 Korintiërs 12:26).

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Bronnen: NOS, Teaching Tolerance, De Correspondent, Black Lives Matter

Geschreven door

Marlieke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡