Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Bijzonder: Seth en Gerdine halen met hun bruiloft geld op voor het goede doel!

13 maart 2019 · Leestijd 4 min

Mooie jurken, taarten met acht verdiepingen, live muziek en fancy borrelhapjes, en dat allemaal dan nog het liefst in een sprookjeskasteel. Als je gaat trouwen, wil je het liefst een magische dag organiseren, die helemaal om jou draait. Seth (25) en Gerdine (24) pakken het iets anders aan; zij organiseren een feest dat natuurlijk bedoeld is om hun huwelijk te vieren, maar ook om anderen mee te dienen. Ze halen met hun bruiloft geld op voor Stichting Bootvluchteling.

Seth & Gerdine

“We hebben elkaar leren kennen via de christelijke datingapp Ohallo.Gerdine zat bij een internationale kerk, waar ze ook piano speelde in het worshipteam en actief betrokken is. Mijn eerste ontmoeting met haar was in die kerk, nadat ik had voorgesteld elkaar daar spontaan te gaan ontmoeten. We hebben elkaar toen kort gesproken en zijn daarna gaan daten. Na vijf dates was het officieel aan, nu zijn we bijna een jaar samen. Begin dit jaar nam ik Gerdine mee op een verrassingsweekendje naar Ameland voor haar verjaardag. Op het hoogste punt van de vuurtoren ben ik voor haar op mijn knieën gegaan en zei ze volmondig 'Ja!’.”

Het idee

“Het idee om te trouwen met een doel, ontstond al voor onze verloving. Toen we ruim negen maanden samen waren, zaten we in de auto te praten over onze volgende stap samen. We wisten toen allebei al dat we samen verder wilden, en dat we uiteindelijk wilden trouwen. Gerdine werkt bij Yoin, een organisatie die jonge vluchtelingen die hun leven in hun eigen land niet zeker zijn opvangt. Ze vertelde dat ze het lastig vond dat Nederlanders zoveel geld uitgeven aan een trouwerij, terwijl het voor de jongeren waar zij mee werkt misschien wel nooit mogelijk is om zo'n stap te zetten. 

We gingen nadenken over een bruiloft die naast een feest voor ons, ook een mogelijkheid zou zijn om anderen te kunnen dienen. Ik bedacht een manier om zoveel mogelijk geld te verzamelen. We vragen onze gasten niet om cadeaus, maar om giften aan een goed doel. Ook vragen we bedrijven om giften te geven. Ik wilde bijvoorbeeld laatst een trouwpak kopen, en heb de winkel gevraagd om een deel van wat ik voor dat pak betaalde aan het goede doel te doneren. Dit doen bedrijven dan in ruil voor publiciteit op onze website.

Stichting Bootvluchteling

“We vinden het belangrijk dat iedere euro die we ophalen terecht komt bij de vluchtelingen die het nodig hebben. We horen natuurlijk allemaal in het nieuws dat er in Griekenland nog steeds vluchtelingen aanspoelen op bootjes, en dat de hulp in de vluchtelingenkampen eigenlijk tekortschiet. Daar wilden we graag iets voor doen. 

Het mooie van Stichting Bootvluchteling is dat ze alles wat ze ontvangen ook daadwerkelijk inzetten, op medisch gebied, op sociaal gebied en op het gebied van onderwijs. Mensen die voor de stichting werken, werken voor een minimumloon en er wordt ook geen geld uitgegeven aan grootse reclamecampagnes, zodat echt ál het geld naar het goede doel gaat.”

Trouwen met een doel

“De reacties uit onze omgeving zijn 99% positief. Het is iets heel nieuws en omdat een bruiloft veel geld kost, zou het juist handig zijn om een deel van dat geld terug te verdienen in cadeaus. Daarom vinden sommige mensen het ook wel een beetje gek. Die zeggen dat we ook aan onszelf moeten denken.

Gerdine heeft een hart voor vluchtelingen, met name ook vanuit haar werk. Ik hou ervan om voor mensen te zorgen. Ik denk dat dat wel een hele kenmerkende factor in onze relatie is, dat we omzien naar anderen en inzien dat we zelf meer dan genoeg hebben. We worden er allebei blij van als we weer een gift binnenhalen. Dat geeft ook een goed gevoel, dat we als christenen met vertrouwen kunnen geven en dingen buiten onze comfortzone doen. We mogen dit doen voor onze familie, want uiteindelijk zijn we allemaal familie van elkaar.”

Lees nu ook: Getrouwd vs single!

Geschreven door

Iris

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡