Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Bas ontwierp de Sheltersuit voor daklozen: “Als ik één persoon heb gered, is dit al geslaagd”

18 november 2018 · Leestijd 4 min

Hoe houdt een dakloze zich warm op straat? Die vraag stelde modeontwerper Bas zichzelf terwijl hij met zijn eigen kledingmerk bezig was. Als antwoord op die vraag maakte Bas de Sheltersuit; een warm pak dat daklozen en vluchtelingen gratis kunnen ontvangen. “We moeten niet alleen met onszelf bezig zijn.”

“Ik zag voor het eerst daklozen buiten slapen”

“Ik heb mode gestudeerd en kreeg van daaruit mijn eigen kledinglijn. Dat liep allemaal best wel soepel. Ik maakte bijvoorbeeld mooie truien, maar ik kwam veel mensen tegen die dat niet konden betalen. Ik vond het lastig dat ik ze steeds moest teleurstellen. Af en toe gaf ik daarom truien weg. Ik merkte dat die mensen vaak veel blijer waren dan de mensen die er één kochten.

Op een gegeven moment ging ik voor een stage naar Kopenhagen. Daar zag ik voor het eerst heel veel daklozen buiten slapen. Zelf kom ik uit Enschede, daar zie je heel soms ook wel een zwerver, maar in Kopenhagen ligt er een dakloze in bijna ieder portiek. Daar begon het al te borrelen om iets voor hen te ontwerpen. Kort daarna overleed de vader van vrienden van mij als dakloze op straat. Als ik mijn idee eerder had doorgezet, had hij het misschien wel overleefd. Ik moest iets doen voor al die andere daklozen. Daar is het idee voor Sheltersuit ontstaan: een waterdichte jas met een aanritsbare slaapzak en een warm broekpak voor kinderen.”

“We halen slaapzakken van festivalterreinen”

afbeelding

“De Sheltersuit wordt gemaakt door vluchtelingen en vrijwilligers en bestaat voor een groot deel uit restmaterialen. Bij elkaar kost de productie van een Sheltersuit zo’n 300 euro. Veel materialen krijgen we van bedrijven, maar we ontvangen ook slaapzakken van willekeurige mensen of we verzamelen achtergebleven slaapzakken van festivalterreinen.

We willen hierin ook graag mensen een baan aanbieden, dus naast een hoop vrijwilligers hebben we 15 mensen in loondienst. We moeten dus de hele tijd vechten voor donaties om alles draaiende te houden, dat is niet makkelijk. Zeker niet als je weet dat er zoveel mensen van afhankelijk zijn.”

“Van Syriërs tot daklozen in Utrecht”

“We maken de Sheltersuit vooral voor daklozen en vluchtelingen die in een kamp zitten, of die nog aan de doorreis moeten beginnen. Er zijn heel veel mensen die onbeschut de nacht moeten doorbrengen. Inmiddels hebben we al zo’n 3000 pakken uitgedeeld, maar we hopen uiteindelijk duizenden mensen te kunnen helpen. Of dat nou Syrische vluchtelingen in Lesbos zijn, of zwervers die in Utrecht in een portiek moeten slapen.”

“Dit is een pleister op een enorme wond”

“Ik hoop dat we uiteindelijk de handen ineen kunnen slaan met andere organisaties. Ik merk dat daar jammer genoeg veel concurrentie in speelt. Het doel moet gewoon zijn om mensen te beschermen en te helpen, verder niks. De Sheltersuit is natuurlijk maar een pleister op een enorme wond. Al is het voor sommige mensen veel meer dan ‘alleen een jas’; het kan je leven redden. En als we één van die 3000 mensen heb gered van de dood, is dit hele avontuur al meer dan geslaagd.

Voor ons is het nu vooral belangrijk dat we genoeg donaties binnenhalen. Dus kun je nog iets missen – al is het maar een oude slaapzak –: neem contact met ons op. Jongeren zijn de toekomst, dus laten we vooral samenwerken om de wereld een stukje beter te maken!”

Wil jij Sheltersuit graag steunen? Dat kan hier!

Geschreven door

Anouk

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡