Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Aya heeft littekens door haar borstoperaties: 'Ik voelde me lelijk'

14 april 2022 · Leestijd 3 min

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De afgelopen vijf jaar is Aya (21) zes keer geopereerd aan goedaardige tumoren in haar borsten. Deze moesten verwijderd worden, aangezien ze kwaadaardig konden worden. Ze heeft verschillende littekens heeft aan de operaties overgehouden. In de YouTube-serie ‘Born to Talk’ vertelt ze hoe dit haar leven en haar gevoel van vrouwelijkheid beïnvloedt.

Hoe was de periode na je eerste operatie?

“Dat was echt de hel. Nu ik het zo zeg moet ik er een beetje om lachen, maar het is echt niet grappig, het was echt een hel. Je kan niks meer na zo’n operatie. Alles moet voor je gedaan worden. Lopen en naar de wc gaan was moeilijk, omdat ik constant pijn had.”

Wat ging er door je heen nadat je voor de zoveelste keer werd geopereerd?

“Ik voelde me op een gegeven moment zo moedeloos. Ik dacht: ‘Wat heeft het nog voor nut om te leven?’ Om de twee jaar kwamen de tumoren terug. Ik had al zoveel diagnoses gehad. Ik heb hierover heel veel gesprekken gehad met mijn chirurg en mijn familie. Niemand begrijpt je helemaal omdat ze niet hetzelfde meemaken. Er gingen zoveel emoties door mij heen, dat ik niet meer wist hoe ik me moest voelen.”

Het voelt alsof mijn vrouwelijkheid is afgepakt
Voel je je kwetsbaar door het litteken?

“Ja, het is een hele grote onzekerheid van mij. Het voelt alsof daardoor mijn vrouwelijkheid is afgepakt. Ik voel me kwetsbaar en ik vind het soms ook gewoon niet mooi.”

Hoe is de wond die open was, mentaal gaan helen?

Aya vertelt zichtbaar aangeslagen: “Ik denk dat die nog niet geheeld is. Daar is nog werk aan de winkel.”

Hebben de littekens op je borst je vrouwelijkheid aangetast?

“Jazeker, honderd procent. Ik voel me gewoon minder vrouw, terwijl dat niet zo is. Ik kon bijvoorbeeld alleen maar sportbh’s aandoen, geen mooie lingerie. Hierdoor voelde ik me lelijk. Daarnaast gaat het met mijn littekens ook heel moeilijk zijn om me ooit open te stellen voor iemand.”

Schaam je je voor je littekens?

“Ja en nee. Aan de ene kant laat het zien dat ik een survivor ben en dat ik veel heb meegemaakt. What doesn’t kill you, makes you stronger. Wanneer ik alleen ben schaam ik me niet, maar wel als andere mensen ze zouden kunnen zien.”

Je bent sterker dan je denkt
Wat zie je wanneer je naar je litteken kijkt?

“Heel eerlijk? Een strijder. Een ‘battle wound’ noem ik het altijd. Dat is wel echt wat ik zie.”

Wat wil je iemand meegeven met hetzelfde litteken als jij?

“Dat je sterker bent dan je denkt. Je lichaam kan meer aan dan je denkt. Het gaat moeilijk zijn. Maar tijd heelt, letterlijk. Je littekens zijn in het begin heel rood en dik maar daarna vervaagt het steeds verder. En zo gaat het ook mentaal. Je gaat je steeds beter voelen over je litteken.”

De hele serie Born to Talk is te zien op YouTube.

Gemaakt door Merveille Tandu-Pedro

Joël stottert: 'Ik sloot mezelf buiten, zodat ik niet hoefde te praten'

Lees ook over:

Joël stottert: 'Ik sloot mezelf buiten, zodat ik niet hoefde te praten'

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡