Arme student? Met deze tips niet meer!
Aan het einde van je geld nog een (heel groot) stuk maand over hebben, overkomt bijna elke student wel een keer. Maar leuk is natuurlijk anders. Dus staken wij op de redactie de koppen bij elkaar en zie hier: een lijstje tips van ervaringsdeskundigen. Ze zijn niet allemaal even gezond, maar je zult niet (meer) verhongeren. Succes!
Cameraman en avonturier Michaël
Deze is voor de avonturiers onder ons. Als je het slim doet, kun je voor weinig geld een hoop woonruimte tot je beschikking hebben. Je moet alleen wel genoegen nemen met iets minder voorzieningen. Toen ik hartje winter ineens zonder stromend water zat, heb ik thee moeten zetten van verse sneeuw en als de stroom uitvalt kun je maar beter genoeg kaarsen in huis hebben. Zulke verrassingen maken je leven op kamers wel leuker.
Modequeen en redacteur Charlotte
Hoe voorkom je dat je erbij loopt in kleding met gaten, of nog erger: in de boeien wordt geslagen door de modepolitie, omdat je geen geld hebt voor een nieuw outfit? GEEN PANIEK! Organiseer een kledingruilmiddag. Dat klinkt minder spannend dan het is. Want hoe chill is het dat je dat jasje van een vriendin waar je al die tijd zo jaloers op was, maar dat haar toch niet helemaal goed past, nu zomaar voor (bijna) niks kunt overnemen? En wie weet past zij jouw net te krappe laarzen wel. Zij blij, jij blij, portemonnee blij, modepolitie blij.
Sterserveerster en redacteur Arachne
"Vaker dan één keer ‘overkwam' het mij tijdens mijn studententijd dat ik weer eens een vliegticket kocht. Uiteraard als excuus dat ik zoveel mogelijk tijd in het buitenland moest doorbrengen als ik bekoorlijk Spaans wilde leren spreken. Die tickets waren iets minder bekoorlijk voor mijn bankrekening. Dat betekende dan extra avondjes beunhazen in het restaurant waar ik als bijbaantje serveerde. “Miquel, ik heb weer eens geboekt. Mag ik pleeeeeease deze week wat extra avonden werken?” appte ik mijn baas dan. Gelukkig was (is) hij me erg ter wille. Wat dan nog eens dubbel en dwars telde, is dat ik daar na werktijd at. Scheelde weer boodschappengeld! En was er eten over, - de kok maakte steevast te veel eten klaar, dan nam ik dat mee naar huis. Ode aan de doggie bag. Weggooien is ten slotte zonde! Oja, ook de gratis vinos (wijntjes) waren een zeer fijne bijkomstigheid. Menigmaal zaten we daar in de zomer tot in de vroege uurtjes onder de luifel… Zo kwam ik de maand wel rond.
Presentator en klikoboy Joram
Dumbster Diving! Klinkt viezer dan het is. Heel veel restaurants en supermarkten gooien shit weg omdat ze het officieel niet meer mogen verkopen. Maar vaak is dit eten nog wel gewoon goed! Een goedkope én avontuurlijke manier om aan je eten te komen. Check hier een voorbeeldfilmpje.
Redacteur en voormalig schoenenverslaafde Jacqueline
Oké, echt verantwoord is het niet, maar in geval van nood wel goed toepasbaar. Ooit was m’n geld op en de maand nog lang niet voorbij, toen ik een paar waanzinnig mooie rode laarzen in een etalage zag staan. Ik sliep er een nachtje over, maar was desondanks verkocht. De volgende dag rekende ik mijn nieuwe schoeisel af en pinde daarmee mijn bankrekening leeg. Op drie euro na dan. In de supermarkt kocht ik vervolgens een pak macaroni en de allergoedkoopste pastasaus die ik kon vinden. En tja.. daar heb ik de twee weken daarna op geleefd.
Pannenkoekenlover en redacteur Esther
Best erg, maar toen ik nog op een piepklein studentenkamertje woonde was mijn geld aan het eind van een maand op. Ik moest nog een week wachten op mijn stuif en had welgeteld nog 5 euro over. Ik kocht daarvoor een halfje brood en magnetron pannenkoeken. Ik heb die hele week elke ontbeten met brood met pindakaas van mijn huisgenoot en elke avond gedineerd met twee pannenkoeken uit de magnetron. Met poedersuiker. Ook van mijn huisgenoot. Lenen van je huisgenoot is dus sowieso een goeie tip, maar ook eten kopen waar veel dingen inzitten. Kun je gewoon een week van leven namelijk. Niet heel creatief en na drie dagen ook zeker niet lekker meer, maar het vult wel. Soort van.