Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Anti-pestwet, wat is het en werkt het?

24 september 2019 · Leestijd 3 min

Iedereen moet zich veilig voelen op school. Dit klinkt niet heel moeilijk, maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Door pesten zijn er veel jongeren die zich niet veilig voelen op school. Daarom is er in 2015 de zogenaamde ‘Wet Veiligheid op School’ ingegaan. Maar wat is dit nou precies en werkt het?

Aanleiding

In 2013 pleegde Tim Ribberink zelfmoord. Hij werd gepest. Helaas was hij niet de enige jongere die door de gevolgen van pesten zelfmoord pleegde. Toen in 2015 nog eens twee gepeste jongeren zichzelf van het leven beroofden, was Nederland er klaar mee. Pesten moest gestopt worden en er moest alles aan gedaan worden om jongeren zich veilig te laten voelen op school. Dit was uiteindelijk het begin van de ‘Wet Veiligheid op School’.

Wat is de wet precies?

Het doel van de ‘Wet Veiligheid op School’ is dat scholen zich inspannen om pesten tegen te gaan. Leerlingen moeten zich allemaal veilig voelen op school. Deze veiligheid gaat om fysieke veiligheid én sociale veiligheid. De regels rondom fysieke veiligheid zijn redelijk vanzelfsprekend, maar bij sociale veiligheid is dat lastiger te controleren.

Veiligheidsplan

Er zijn drie belangrijke eisen in deze wet. De eerste eis is dat scholen een veiligheidsplan op moeten stellen. Veel scholen maken gebruik van een pestprotocol in dit veiligheidsplan. In het pestprotocol staat onder andere hoe de school pestgedrag signaleert, welke afspraken er zijn om pesten te voorkomen en aan te pakken.

Aanspreekpunt

Verder moeten scholen een aanspreekpunt hebben voor ouders en leerlingen waar pesten gemeld kan worden. Er moet ook iemand op school aanwezig zijn om het pestbeleid te coördineren. Dit kan dezelfde persoon zijn, maar het hoeft niet.

Als laatste is het belangrijk dat de scholen aantonen dat deze maatregelen echt werken. Je hebt natuurlijk niks aan een plan zonder effect. De scholen moeten jaarlijks bewijzen dat ze ermee bezig zijn om zo goed mogelijk pesten tegen te gaan. Ze moeten dus aantonen dat ze concrete stappen aan het zetten zijn.

Werkt het?

Er zijn verschillende geluiden over de vraag of de wet nou écht effectief is. Omdat de wet nog maar in 2015 is ingegaan, zijn er nog niet veel onderzoeken naar een effect op langere termijn geweest. De pestcijfers zijn momenteel wel iets lager dan een paar jaar geleden, maar het is nog lastig te zeggen of dit echt door de wet komt. Ook is het nog niet duidelijk of dit een eenmalige daling is of dat deze dalende lijn zich voort blijft zetten.

Wat wél duidelijk te zien is, is dat scholen het goed oppakken en plannen maken om pesten tegen te gaan. Zo zijn er tegenwoordig meer pestprotocollen dan ooit en probeert elke school zijn steentje bij te dragen. En dat allemaal voor het ontzettend belangrijke doel van deze wereld uit: pesten moet de wereld uit!

Word jij ook gepest? Chat dan met Stichting Chris.

Morgen (woensdag) gaan we om 16:00 LIVE op Instagram met Anne-Mar Zwart! We gaan praten over pesten en vragen die erover zijn, dus hou het in de gaten!

Geschreven door

Inge

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡