Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Annelise zakte voor haar eindexamen, hoe hield ze hoop?

31 maart 2017 · Leestijd 3 min

Annelise (19) zou tussen 12 uur en 13 uur gebeld worden als ze haar vwo eindexamen niét had gehaald. De telefoon ging om 12.01 uur. Hoe houd je hoop als al je vrienden gaan studeren en jij je examenjaar opnieuw moet doen?

“Ik stond er niet ontzettend goed voor toen mijn centrale eindexamens begonnen, maar het was zeker mogelijk om mijn diploma te halen. Het eerste examen was Nederlands en ik merkte dat iedereen ontzettend gespannen was. Je hebt 6 jaar gestudeerd en nu moet opeens blijken of je het allemaal onder controle hebt. Ik had het niet goed genoeg onder controle want uiteindelijk stond ik voor Kunst, Scheikunde en Biologie een onvoldoende.”

“Het telefoontje kwam om 12.01 uur, dus ik wist meteen: ‘Dit is niet goed.’ Mij werd verteld dat de cijfers die ik had gehaald ervoor zorgden dat ik gemiddeld onder de 5,5 uit kwam. Ik koos ervoor om biologie te herkansen. Na een week hard leren en een examen dat niet heel goed, maar ook niet heel slecht ging, was het weer wachten op een belletje. Toen ik de telefoon opnam en “helaas moet ik je vertellen dat je gezakt bent” hoorde, heb ik me sterk gehouden. Nadat ik de telefoon op hing, moest ik huilen. Gelukkig waren mijn ouders in de buurt om me te troosten. Ik wilde zo graag gaan studeren en na 6 jaar weg van die middelbare school, nu moest ik het hele jaar opnieuw doen.”

Aan de telefoon hield ik me sterk, maar daarna heb ik gehuild

“In september vond ik vooral de eerste paar weken erg zwaar. Ik kende veel van mijn nieuwe klasgenoten niet en dat was soms ongemakkelijk. Er waren nog 3 andere leerlingen gezakt, dit is natuurlijk dubbel, maar het was ergens wel fijn dat ik niet de enige was en dat zakken voor je examens gewoon kan gebeuren. Ik ben wel even boos geweest op God, maar het leven gaat door en ik merkte dat God dicht bij me bleef. Hij heeft me hoop gegeven om door te gaan. Op dit moment kijk ik positief naar de komende examens, ik sta er veel beter voor dan vorig jaar en heb meer kennis. Met mijn diploma op zak hoop ik na de zomer Biologie, Voeding en Gezondheid te gaan studeren in Almere.”

Hoe houdt jij hoop na teleurstelling? We horen graag je verhaal! App (0683673700) of mail (beamredactie @eo.nl) ons.

Dit artikel is eerder gepubliceerd, Annelise heeft de tweede keer haar diploma glansrijk gehaald!

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡