Ga naar submenu Ga naar zoekveld

ANGST: Zo word je minder bang voor de oorlog

30 maart 2022 · Leestijd 3 min

Sinds de oorlog tussen Oekraïne en Rusland, zijn steeds meer mensen in Nederland bang. We zien constant de beelden op onze telefoons en worden overspoeld met nieuwsberichten. Geen wonder dat we daardoor angstig zijn dat er misschien wel een derde wereldoorlog komt met kernwapens. Een derde van onze volgers gaf op Instagram aan echt bang te zijn voor dat soort situaties. Hoe kom je van die angst af?

Angst is niet alleen maar negatief, maar kan ook hartstikke nuttig zijn. Als je bijvoorbeeld ’s nachts een inbreker hoort, zorgt angst ervoor dat je direct reageert en de politie belt. Angst wordt pas vervelend als je ervan wakker ligt en het je echt in zijn greep houdt. Daarom spraken we bioloog Joost. Hij legt uit wat er gebeurt in je lichaam als je echt bang bent:

“Op het moment dat je schrikt wordt er adrenaline en noradrenaline in je bloed afgegeven. Door die stofjes gaat je bloed sneller stromen en kun je dus sneller kunt reageren. Die twee hormonen zijn ook vrij snel weer weg als het eerste angstmoment weer voorbij is. Dan heb je ook nog een hormoon genaamd cortisol die je extra energie geeft om langer scherp te blijven. Dat is handig, maar niet als dat een lange periode in je bloed blijft zitten. Het verstoort bijvoorbeeld je slaapritme omdat je door te veel cortisol van angst wakker kunt worden.”

Angst overwinnen

De sleutel minder angst is om minder cortisol aan te maken. Maar hoe doe je dat? TikTok psycholoog Daisy geeft je vier tips om minder bang te worden voor de oorlog in Oekraïne.

1. Bescherm jezelf voor doomscrollen

Doomscrollen is dat je niet één video kijkt, maar in een informatiefuik terecht komt van de ene na de andere video die gaat over hetzelfde onderwerp. Dat klinkt misschien alsof je daar heel veel zekerheid voor terugkrijgt, maar eigenlijk kan het je ook heel erg angstig, onzeker en prikkelbaar maken. Je kunt er zelfs nachtmerries van krijgen. Dus wees je ervan bewust en stop na die ene video. Dan heb je echt al voldoende informatie over wat er gebeurt en probeer daarna ook weer afleiding te zoeken.

2. Praat erover met een volwassene

Wanneer je namelijk angstig bent en je laat het alleen maar bestaan in je eigen hoofd kan die angst ook echt groter worden. Wanneer je erover praat, kijk je het recht in de ogen aan. Dat is misschien eng, maar daardoor krijg je wel controle over je gevoel terug. Die controle zorgt ervoor dat je minder angstig bent.

3. Behoud je eigen routine

Er is heel veel onzeker in Europa. Juist daarom is het extra belangrijk dat je je eigen zekerheden wel behoudt. Die zitten in je eigen routine. Dat betekent niet dat je niet meeleeft met wat er gebeurt, maar wel dat je heel erg goed jezelf beschermt en je eigen controle in je leven behoudt

4. Wees je bewust van beelden

Beelden kunnen blijven hangen in je hoofd en nachtmerries veroorzaken. Dus wanneer je daar gevoelig voor bent en je wilt toch op de hoogte blijven, kun je misschien genoegen nemen met het lezen van een stukje tekst of een artikel.

Anne-Marèl (14) haalde €4500,- op voor Oekraïne: ‘Mijn Instagram liep helemaal vast’

Lees ook over:

Anne-Marèl (14) haalde €4500,- op voor Oekraïne: ‘Mijn Instagram liep helemaal vast’

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡