Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Anne-Marèl (14) haalde €4500,- op voor Oekraïne: ‘Mijn Instagram liep helemaal vast’

9 maart 2022 · Leestijd 3 min

Anne-Marèl maakt sinds haar elfde al baby- en kinderartikelen, zoals mutsen, sjaals en poppenkleertjes. Inmiddels heeft ze een goedlopend eigen bedrijfje via Instagram. Toen ze hoorde over de oorlog in Oekraïne kon ze niet niks doen. Daarom startte ze, samen met andere ondernemers, een online veiling. Anne-Marèl: “Ik moest zelfs ondernemers weigeren, omdat het te groot werd.”

Anne-Marèl heeft MCDD. Dit is een vorm van autisme waardoor ze veel last heeft van prikkels. “Omdat ik MCDD heb, ga ik weinig naar school. Thuis ben ik dan het liefste creatief bezig, omdat dat voor mij een goede uitlaatklep is. Toen ik voor het eerst iemand zag haken, dacht ik: dat wil ik ook kunnen! Mijn nichtje was toen net geboren en ik wilde voor haar een mutsje maken. Dat lukte in mijn eentje voor geen meter, maar met wat hulp van de buurvrouw maakte ik mijn allereerste mutsje.”

Business woman

Anne-Marèl heeft de smaak helemaal te pakken en onderzoekt of ze wat geld kan verdienen aan deze uitlaatklep. “Ik begon een Instagrampagina voor de dingen die ik maakte: Bonniesvoorjou. In het begin kreeg ik één bestelling per maand, maar ondertussen ben ik zo gegroeid dat ik niet meer alles met de hand kan maken en een breimachine heb aangeschaft. Ik heb zelfs bestellingen uit België en Oostenrijk gehad. Sinds 7 december staat mijn bedrijfje dan ook ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Ik vind het superleuk om eigen ondernemer te zijn en zelf mogen bepalen wat ik maak of doe. Als ik opeens lampen wil gaan maken, dan doe ik dat gewoon.”

kvk

Actie

“Toen ik vorige week op vakantie was, zag ik het nieuws voorbijkomen van Oekraïne. Ik moet iets doen, dacht ik toen. Ik heb al eerder een online veiling gehouden voor vluchtelingen uit Afghanistan en wilde nu hetzelfde doen voor Oekraïne. Het idee was om samen met andere ondernemers producten te veilen. Ik zette wat advertenties op mijn Instagram en gooide mijn initiatief in een groep met ondernemers waar ik in zit. Toen ontplofte de boel.”

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Giro 555

“In een dag had ik al zeventig ondernemers verzameld die allemaal mee wilden doen: kinderartikelen, boeken, bloemenzaken, autobedrijven en noem het maar op. Ik heb zelfs mensen met tienduizenden volgers af moeten zeggen, omdat het er anders te veel werden. Ik had nooit verwacht dat het zo groot zou worden. Mijn Instagram liep ervan vast en mijn telefoon is geen vijf minuten stil geweest. We gaan hoogstens tweehonderd euro ophalen, dacht ik. Inmiddels zitten we op de €4300,00 euro en dan is nog niet eens alles binnen. Al het geld gaat rechtstreeks naar Giro 555 die het weer naar andere doelen stuurt.”

Oekraïense Dana (19) is op de vlucht: 'Ik zal nooit vergeten dat mijn moeder schreeuwde dat het oorlog was'

Lees ook over:

Oekraïense Dana (19) is op de vlucht: 'Ik zal nooit vergeten dat mijn moeder schreeuwde dat het oorlog was'

Geschreven door

Daniëlle

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡