Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Alles wat je MOET weten over sexting

14 maart 2018 · Leestijd 3 min

Het lijkt misschien zo onschuldig: vol vertrouwen stuur je een naaktfoto naar iemand die je blind vertrouwd. Je bent ervan overtuigd - of je hoopt vurig - dat je berichtje in goede handen is. Toch ontdekken jongeren steeds vaker dat het delen van een naaktfoto of -filmpje niet altijd een slimme zet is. Om te zien wat sexting precies inhoudt én om vervelende situaties te voorkomen, hebben we - in de week over Social Media - de belangrijkste feiten op een rij gezet. Dit moet je weten:

1. Eén op de zes jongeren stuurt wel eens een naaktfoto of -video naar een vriend of vriendin

Een maand geleden deelde Francien haar verhaal met ons, de foto die zij naar haar crush stuurde hing een dag later door de hele school. Ondanks deze risico’s, sturen steeds meer jongeren dit soort beelden rond. Op zich is dit vertrouwen in je medemens natuurlijk niet verkeerd, maar wees er heel voorzichtig mee. Je weet nooit zeker waar de beelden terecht kunnen komen - ook al ken je die persoon nog zo goed.

2. Jongens en meiden 'sexten' ongeveer evenveel

Sexting gebeurt overigens wel het meest onder de wat oudere jongeren vanaf 18 jaar.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

3. Sexting kan strafbaar zijn

Ja, echt. Wanneer je een foto of video bezit van een minderjarige, kan je hierom worden aangeklaagd. Volgens het Wetboek van Strafrecht gaat het dan simpelweg om kinderporno. Het handigst is dus om die ongewenste (of gewenste) foto’s direct te wissen. Plus: zo voorkom je extreem ongemakkelijke momenten als je de vakantiefoto’s aan je familie laat zien.

4. Sexting is niet raar

Psycholoog Jeff R. Temple onderzocht het fenomeen sexting. Hij ontdekte dat jongeren dit niet zomaar doen. Volgens hem is het dan ook minder vreemd dan het op het eerste gezicht lijkt. Het is best logisch dat jongeren hun seksuele ontwikkeling combineren met het gebruik van hun telefoon. Het is natuurlijk aan jou of je dit ook daadwerkelijk doet.

5. Denk altijd goed na voordat je iets doorstuurt

De Bijbel zegt het al: je lichaam is een tempel. Maar de vraag is of je deze tempel zomaar met iedereen moet willen delen. Niemand mag jou dwingen om iets te doen waar je zelf niet achterstaat. Doe alleen iets wat jij zelf wil!

Volg ook de campagne 'Hou Het Lekker Voor Jezelf' op www.houhetlekkervoorjezelf.nl

Geschreven door

Anouk

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡