Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Alicia (13) groeide op in Mozambique: ‘Ik haatte het om in Nederland te wonen’

15 november 2022 · Leestijd 4 min

Alicia groeide op in Mozambique maar woont nu in Nederland. “Nederlanders zijn vergeleken met Mozambikanen erg kortaf en niet altijd vriendelijk.”

Waar het begon

“Ik ben geboren in Nederland, maar ik ben opgegroeid in Mozambique. De liefde voor Afrikaanse landen zit echt in de familie. Mijn is namelijk vader is geboren in Nigeria, want mijn opa en oma werkten daar voor een zendingsorganisatie. Samen met anderen vertelden zij daar mensen over het christelijke geloof. Jaren later maakte mijn ouders de keuze om naar Mozambique te verhuizen en daar een bedrijf op te zetten. Toen begon het hele avontuur. 

Opgroeien in Mozambique

Het klinkt misschien heftig, opgroeien in een ander land, maar ik was niks anders gewend. Ik werd wakker en ging naar bed met zonnestralen op mijn bol. Als er een feest was in de buurt, werd iedereen vanzelfsprekend uitgenodigd. De mensen zijn er beleefd en als je op bezoek gaat, sla je nooit het aanbod voor een maaltijd af.

Ik zat op een internationale school, dus mijn vrienden kwamen van overal op de wereld. Dat was leuk, want hierdoor leerde ik allerlei nieuwe culturen kennen. Het grootste gedeelte van de dag was ik buiten te vinden. Vaak denken mensen dat Mozambique heel arm is, maar het is een waanzinnig mooi land.

Terug naar Nederland

Helaas was het allemaal sneller afgelopen dan verwacht. Mijn vaders gezondheid ging achteruit en hij kreeg last van een burn-out. Op dat moment besloten mijn ouders dat het beter was om terug te gaan naar Nederland. Dat nieuws sloeg in als een bom. Ik vond het moeilijk alles achter te laten waaraan ik zo gehecht was: mijn vrienden, alle huisdieren en de vrijheid. Ondanks dat ik in Nederland ben geboren, was het een totaal onbekend land voor mij. Dus of ik er veel zin in had? Nee, absoluut niet! Ik wilde ook heel graag weer terug naar Mozambique toen we er eenmaal waren. 

Het nieuws sloeg in als een bom
What’s up God

De eerste paar maanden voelde het alsof ik op vakantie was. Alles was vreemd. Nederlanders zijn vergeleken met Mozambikanen erg kortaf en niet altijd vriendelijk. Ik miste zowel letterlijk als figuurlijk de warmte van het land. Ik had echt een haat-liefde relatie met Nederland, al was het natuurlijk fijn om mijn familie weer te zien. Ik moest weer helemaal opnieuw beginnen: nieuwe vrienden maken en naar een nieuwe school gaan. Hier had ik het zo moeilijk mee. Ik wist niet waar ik moest beginnen.

De verhuizing is inmiddels vier jaar geleden en ik leer Nederland steeds meer te omarmen.  Ik vind dat soms nog lastig. Ik woon nu wel hier, maar ik voel mij meer Mozambikaans.

Tijdens de What’s up God-week die BEAM pas organiseerde, heb ik tijdens de challenge van dag twee ervaren dat ik ook van Nederland mag genieten. Tijdens het luisteren van allerlei worshipmuziek kwam ik tot het besef dat ik meer dankbaar mag zijn voor de dingen die ik hier heb. Ik heb veel getwijfeld of de verhuizing Gods plan is en of ik hier moet zijn. Inmiddels heb ik hier rust in gevonden. Ik geloof dat God ons niet voor niets weer naar Nederland heeft gebracht. Ik probeer de realiteit nu meer te accepteren.

De toekomst

Als ik klaar ben met school en studeren hoop ik zo snel mogelijk naar het buitenland te gaan. Daar wonen en werken is echt mijn droom. Ik weet nog niet wat ik wil worden, maar stewardess als beroep lijkt mij wel leuk. Je komt dan in veel verschillende landen, waar ik gek op ben. Maar uiteindelijk zou ik graag terug willen naar Mozambique om daar te wonen. Afrika heeft een speciale plek in mijn hart, dus ik laat God mij hierin leiden.”

Geschreven door

Merveille

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡