Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Alan (19): 'Ik vind het mooi dat psalmen simpel en rustig zijn'

Dit is een verhaal uit het BEAM Magazine

11 januari 2024 · Leestijd 3 min

Alan (19) is het liefst op een theoretische manier bezig met het geloof. Hij vindt kennis van de Bijbel heel belangrijk, en ervaart God het meest wanneer hij Bijbelteksten bestudeert.

“Ik ben een nuchter persoon en heb een rationele houding. Zo probeer ik opmerkingen niet zo snel persoonlijk te nemen en maak ik keuzes vaak vanuit een praktisch perspectief. Soms ben ik daardoor heel direct, dan realiseer ik me dat het goed is om die houding af en toe los te laten en beter te luisteren.

Op mijn vijftiende wilde ik zelfs belijdenis doen

Alan

Van kleins af aan ga ik naar de Gereformeerde Kerk. Hier ligt de focus op de theorie van het geloof. Als kind vond ik de kerk best wel saai, maar door catechisatie werd ik steeds nieuwsgieriger naar het geloof. Ik was toen al een geschiedenisnerd en vond het leuk om de Bijbel te vergelijken met historische gebeurtenissen en ontwikkelingen.

Langzaam leerde ik meer over wie God was. Op mijn vijftiende wilde ik zelfs belijdenis doen. Omdat zo’n jonge leeftijd niet vaak voorkomt in mijn kerk, was dit best bijzonder. Ik weet nog dat ik dacht: ik heb misschien niet veel kennis, maar ik kan er niet omheen dat God bestaat!

Nu ben ik nog steeds veel bezig met de informatie uit de Bijbel. Ik weet nog lang niet alles. Ik vind het interessant om referenties in de geschiedenis en in de Bijbel – zoals het verhaal van Noach – te onderzoeken en naast elkaar te leggen. Daarnaast kun je door de Bijbel veel leren over andere geloven en culturen.

Het hoeft van mij niet zo uitbundig

Alan

Door mijn studentenvereniging in Ede leerde ik meer over wat geloven met je gevoel precies is. Ik ben erachter gekomen dat energieke aanbidding niet helemaal mijn ding is en dat ik psalmen meer waardeer. Ik vind het mooi dat ze rustig en simpel zijn, het hoeft van mij niet zo uitbundig. Uiteindelijk denk ik dat God ons met een reden heeft gemaakt zoals we zijn. Bij iedere persoon past weer een andere manier van geloven, en iedereen zoekt daar een eigen balans in.”

Geschreven door

Tirza

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡