Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Actrice Else over online haat: 'Ik heb geleerd mij niet tot andermans niveau te verlagen'

1 februari 2022 · Leestijd 4 min

Else Talsma (19) speelt in de beroemde Zapp-serie Brugklas en de Instagram-serie Anymoodys en wordt hierdoor steeds bekender. Met ruim 30k volgers op Instagram is ze niet bepaald anoniem meer. Toch trekt ze zich van een onaardige reactie hier en daar weinig aan: “Ze hebben geen benul.”

“Als je eenmaal bekend bent, denken mensen al snel dat ze iets van je mogen vinden. Gelukkig valt de hoeveelheid haatreacties bij mij mee. Dat heeft ook te maken met mijn rol in Brugklas. Mijn karakter, Steef, is een heel lief en naïef meisje. Kinderen begrijpen niet dat ik in het echt een ander persoon ben en sturen me na de uitzending berichten als: “Wat erg dat je gepest wordt!”. Ze beseffen niet dat de serie nep is. Na een zoenscène waren mensen ook meteen geshockeerd. “Je bent een slet,” kreeg ik te horen. Toch doen die reacties me weinig. Die kinderen zijn soms maar een jaar of negen, ze hebben geen benul. In het begin moest ik wennen aan alle aandacht. Mijn doel was ook niet bekend worden, ik wilde gewoon acteren. Hoewel het natuurlijk heel vet is dat ik zover ben gekomen; daar dank ik God elke dag voor."

Tekst loopt door onder foto:

BEAM - Else - cyberpesten -011- Mcklin Fotografie

"Gelukkig houden mijn ouders en de rest van het gezin me met beide benen op de grond. Ik ben niet specialer dan mijn broers of zussen en dat is maar goed ook. Ik vind het wel lastig dat ik door die bekendheid moeilijk kan filteren wie er oprecht is. “Diegene is alleen met je bevriend omdat je in Brugklas speelt,” proberen mensen me soms wijs te maken. Ik weet dan dat het niet waar is, maar zo’n opmerking kan toch blijven hangen. Vroeger las ik alle online reacties, tegenwoordig doe ik dat niet meer. Het kost te veel tijd en hoewel bijna alle reacties lief zijn, kan één slechte reactie je met een naar gevoel achterlaten. Het zijn gedachtes van mensen die daar geen seconde bij stilstaan. Hoe zonde is het als je daardoor je hele dag laat verpesten? Als ik wel een onaardige reactie voorbij zie komen, ga ik daar nooit op in. Vanuit de kerk en mijn opvoeding heb ik ook meegekregen: verlaag je nooit tot andermans niveau. Erop in gaan is precies wat ze willen. Als ik toch iets lees dat me raakt, heb ik gelukkig altijd mijn vrienden en familie om erover te praten, dat helpt heel erg!”  

Artiesten-psycholoog Daisy begeleidt en coacht artiesten en influencers onder andere in social media-gebruik:

“Normaal gesproken zou ik niet adviseren om te stoppen met het lezen van reacties. Dat zorgt er vaak voor dat je juist extra nieuwsgierig wordt. En dan ga je je afvragen: waarom mag ik het niet lezen, is het echt zo slecht? Dan kun je het beter wel lezen en er gewoon even boos om worden. In het geval van Else is dat anders. Zij beslist namelijk zélf om het niet te lezen en heeft daar heel goede redenen voor.  

Wat Else doet is heel verstandig: als je last hebt van nare reacties, praat er dan over met familie en vrienden. Probeer ook te ontdekken waarom het je zo raakt. Als je zelf weet waar je goed in bent, zal je ook minder last hebben van nare reacties. Jij weet dan als geen ander dat zo’n opmerking niet waar is. Kortom: blijf dicht bij jezelf en bouw op de liefdevolle woorden van mensen die je écht kennen.”  

Youtuber Rutger: 'Ik haal mijn waarde niet uit haatreacties'

Lees ook over:

Youtuber Rutger: 'Ik haal mijn waarde niet uit haatreacties'

Geschreven door

Anouk

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡