STUDIEKEUZE: BEAM helpt jou binnen één maand een goede studiekeuze maken!
Een studiekeuze maken kan ontzettend ingewikkeld zijn... Er zijn zoveel opties, zoveel verwachtingen en dan is er ook nog God die er misschien wat over te zeggen heeft? Met dit artikel helpen we jou om in één maand een goede studiekeuze te maken. We helpen je met verschillende podcastafleveringen, persoonlijke verhalen, teksten uit de Bijbel en nog veel meer andere tips en tricks. Waar wacht je nog op? Let's go!
Week 1: Een goed begin is het halve werk
Jij wilt gaan studeren, maar je weet niet welke studie nou het beste bij je past. Supergoed dat je hulp zoekt en bij dit artikel bent beland! Ik (Wilke) werk bij BEAM en vond het ook erg lastig om een studie te kiezen, heb er bijna twee jaar lang over getwijfeld, oeps. Daarom wil ik jou helpen om de keuze binnen een maand te maken. Onze zoektocht start bij Nikolaas, hij is een internetpastor en heeft erg veel nagedacht over keuzes maken. Hij geeft jou om te beginnen twee tips, luister deze hier ergens de komende dagen. Nadat je hebt geluisterd en erover na hebt gedacht, kan je door naar de volgende aflevering!
Wie ben jij?
Is het al gelukt om de tips van Nikolaas toe te passen de afgelopen tijd? Ben benieuwd! Vandaag gaan we met iets nieuws aan de slag. Je gaat namelijk nadenken over wie jij bent. Zoek een rustige plek ergens de komende dagen en luister naar de onderstaande podcast. Deze aflevering helpt jou bidden en nadenken over wie je bent. Bid vooral mee:
Iets anders wat je deze week kan doen, is een gratis, online persoonlijkheidstest. Er komt helaas geen studie uitrollen die je het beste kan doen, maar je ontdekt wel hoe jouw karakter een beetje in elkaar zit. Ben je heel spontaan of past zorgvuldig werk beter bij je? Praat je graag met mensen die je (nog) niet kent of ben je graag alleen? Kom erachter door deze test te maken, succes!
Het laatste wat we deze eerste week doen, is nadenken over 'onvrijheden': dingen die ervoor zorgen dat jij niet vrij je keuze kan maken. Het is namelijk zo dat ieder mens (vaak zonder dat hij dat doorheeft) bepaalde onvrijheden heeft. Er zijn zoveel onuitgesproken verlangens en verwachtingen. Hoeveel ruimte is er dan eigenlijk nog voor God?
In deze podcast van elf minuten leg ik (Wilke) uit wat je je kan voorstellen bij die onvrijheden, ik geef ook een aantal voorbeelden. In de tweede helft van deze podcast gaan we weer samen bidden. Dit doen we aan de hand van een verhaal van Abraham. God vroeg hem iets te doen, maar dat vond hij toch wel héééél lastig. Dus: zoek een momentje alleen, ga lekker zitten of liggen en luister en bid mee.
Week 2 en 3: Kiezen met je hart
Ik word altijd een beetje zenuwachtig van mensen die zomaar hun hart volgen. Want we hebben niet voor niets verstand gekregen om na te denken toch? Met die kritische houding ging ik weer op bezoek bij Nikolaas. Hij legt me een methode uit die al vele jaren door allerlei mensen wordt gebruikt om moeilijke keuzes te maken. De methode heet: de affectieve weegschaal.
In deze informatieve podcast van elf minuten leggen we precies uit wat hiermee bedoeld wordt en dagen we je ook uit om hier de komende twee weken mee aan de slag te gaan.
Het is dus aan jou om de komende week te leven alsof je gekozen hebt voor studie 1 en volgende week alsof je gekozen hebt voor studie 2. Houd voor jezelf bij hoe je je voelt, dat gaat je meer duidelijkheid geven over je keuze! Als je het lastig vindt om elke dag even stil te staan bij hoe je je voelt, dan heb ik een korte dagoverdenking gemaakt die je kan helpen. Hoef je natuurlijk niet elke dag naar te luisteren, lijkt me saai, maar pak het er vooral bij op de dagen dat je het nodig hebt.
Twee tips om je keuze de komende weken nog wat scherper te krijgen:
- Stel, je zou iemand die je helemaal niet kent advies mogen geven over zijn of haar studiekeuze. Hij of zij twijfelt tussen precies dezelfde studies als jij deze weken: Wat zou je aanraden? Waarom?
- Stel je voor dat je op je sterfbed ligt. Ik hoop uiteraard dat dit nog heel lang duurt, maar stel het je eens voor. Welke studiekeuze denk je dat je gemaakt had willen hebben? Waar kan je het meest trots op terugkijken?
Week 4: Kiezen met je verstand
Zoooo, je hebt de affectieve weegschaal overleefd! Welke kant ging jouw gevoel op? Richting optie 1 of optie 2? Ik hoop dat je hier al wat meer duidelijkheid in hebt gekregen. Het is nu tijd voor nog een andere (veel kortere) methode. We gaan naast ons gevoel ook ons verstand gebruiken!
In de volgende aflevering (hij duurt 20 minuten, dus luister hem lekker onderweg of maak er een momentje van) kijk ik samen met een collega kritisch naar hoe je nu voor - en nadelen kan afwegen bij het maken van zo'n keuze. We bespreken hoe we deze rationele weegschaal hadden kunnen toepassen op onze studiekeuzes en of we dan misschien zelfs wel andere keuzes hadden gemaakt. Een gezellige en hopelijk leerzame podcast!
Als jij aan de slag gaat met een voor- en nadelen lijstje voor beide studies die je nog als opties hebt, helpt dit voorbeeldje misschien een beetje. Gebruik dit vooral ter inspiratie:
Laatste dag: GEFELICITEERD MET JE KEUZE!!
JE HEBT HET GEDAAN! Je bent een maand lang bezig geweest met je studiekeuze en ik hoop dat het je is gelukt om ook echt een keuze te maken. Met trots doe ik je de laatste podcastaflevering cadeau. Het is een gebedspodcast waar ik je stap voor stap help om je gemaakte studiekeuze aan te bieden aan God.
Zoek een rustig plekje op en ga er goed voor zitten. Deze podcast duurt 4 minuten, maar mocht je langer met God mogen praten: zeker doen :)
Ik hoop dat als je aan je studie begint, het alles is wat je ervan had gehoopt en dat het goed bij je past. Heel vet dat je dit traject samen met mij hebt afgelegd en dat je God probeert te betrekken bij je keuze. HEEL VEEL STUDIEPLEZIER!!
Heb je vragen of opmerkingen over het BEAM Studiekeuzetraject? Voel je vrij om mailen (beamredactie@eo.nl) of te DM'en (@EOBEAM).
Lees ook over:
COLUMN: Jij doet een hbo-studie?! Hahahahahaha.
Geschreven door
Wilke