7 tips als jouw borsten door de hele school hangen
Heel veel jongeren hebben weleens een naaktfoto voorbij zien komen in een groepsapp of opgehangen aan het prikbord in de aula. Maar wat doe je als jij het slachtoffer bent en jouw foto ongevraagd openbaar wordt? Dit zijn 7 tips hoe jij het best met sexting om kan gaan.
Sexting is een samenstelling van de Engelse woorden sex en texting. Sexting is het verzenden en ontvangen van seksueel getinte beelden of tekstberichten door middel van een mobiele telefoon of sociale media. Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat 50% van de jongeren wel eens een naaktfoto van zichzelf heeft gestuurd of van iemand anders heeft doorgestuurd. Petra werkt bij Qpido, een organisatie die seksualiteit onder jongeren bespreekbaar wil maken. Samen met haar stelt BEAM deze tips op:
1. Doe het niet of doe het veilig
“Het verstandigste is natuurlijk om geen naaktfoto’s te maken, dan kan het ook niet mis gaan. Wanneer je een foto of video eenmaal hebt verzonden, ben je de controle kwijt. Wat we toch vaak zien is dat jongeren willen experimenteren met seksueel gedrag en dit is tot op een bepaalde hoogte gewoon gezond. Als je dan toch een foto van jezelf stuurt, zorg dan dat je onherkenbaar bent. Let daarbij ook op de achtergrond zodat mensen niet alsnog kunnen achterhalen dat jij het bent.”
2. Krijg je een naaktfoto? Verwijderen!
“Als je een naaktfoto doorgestuurd krijgt, stuur hem dan niet door. Op deze manier kan je mensen beschadigen. Daarnaast ben je officieel strafbaar als je een naaktfoto van iemand onder de 18 jaar op je telefoon hebt of doorstuurt. Deze zaken vallen zelfs onder kinderporno!”
3. Blijf jezelf, ook als iemand aan blijft dringen
“Als je verliefd op iemand bent, is het soms moeilijk om je grenzen te bewaken. Bedenk van tevoren hoe ver je wilt gaan en houd je daar aan, ook als je vriendje of vriendinnetje maar blijft aandringen. Soms vertrouw je iemand blind en wordt dit vertrouwen later toch geschaad.”
4. Snapchat is niet veilig
“Op Snapchat is een foto of video na een paar seconden niet meer terug te halen, maar dit is geen garantie dat het veilig is. Iemand kan altijd een screenshot maken of op een andere manier het beeld vastleggen. Niet veilig dus!”
5. Blijf rustig en schaam je niet
“Het is heel heftig als jij slachtoffer wordt van sexting en je voor je gevoel niet meer over straat kan zonder dat iedereen je aanstaart. Maar blijf rustig en bedenk: De foto sturen was misschien niet slim, maar het is niet jouw schuld dat deze doorgestuurd is. Degene die de foto doorstuurt is schuldig, niet jij.”
6. Praat erover
“Hangen jouw borsten aan de muur op school of word jij in de aula aangestaard omdat jouw piemel online staat? Praat er met iemand over die je vertrouwt! Dit kan iemand zijn in je omgeving of online.”
7. Dwang of minderjarig: schakel de politie in
“Krijg je een foto of video doorgestuurd en is er sprake van dwang of een duidelijk minderjarige persoon? Bewaar het bestand en stap ermee naar de politie. Als je het slachtoffer bent geworden van sexting kan je bij de politie ook melding maken van smaad.”
Heb jij te maken (gehad) met sexting en wil je in contact komen met Qpido? Whatsappen (0629338064) of mailen (info@qpido.nl) mag altijd!
Geschreven door
Wilke